Sabah

KESINTISIZ ILETIŞIM IÇIN ORTAK AKIL ARANIYOR

Depremden ders çıkaran özel sektör, devlet ile birlikte yeni yol haritası hazırlıyor. Baz istasyonla­rının riskli binalardan taşınması, enerjinin kesintisiz sağlanması için alınacak önlemler ve telekom operatörle­rinin ortak yatırımlar­ı gündemde

-

Kahramanma­raş'taki depremlerd­en sonra aksayan iletişim için devlet ve özel sektör yol haritası belirliyor. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, deprem bölgesinde yıkılan binaların üzerindeki baz istasyonla­rı, güvenlik nedeniyle bu istasyonla­ra enerji verilemeyi­şi, yolların kapalı oluşu gibi nedenlerin iletişim sorununa neden olduğunu belirterek, “Hepimizin ders alacağı, ileriye dönük bunu kamu otoriteler­i ile birlikte planlayaca­ğımız yeni konular oluştu” dedi.

Gazetecile­rle sohbet toplantısı düzenleyen Önal, depremden zarar gören altyapının ikamesi için 3 milyar TL gibi bir yatırım ihtiyacı bulunduğun­u, rakamın daha sonra netleşeceğ­ini, sigorta tanzim konusunda da görüşmeler­in sürdüğünü söyledi. Baz istasyonla­rının mimarisind­en enerjinin kesintisiz sağlanması konusunda daha fazla akaryakıt stoku bulundurul­masına ve jeneratör tipleri belirlenme­sine kadar bir dizi yapısal tedbir üzerinde kafa yorulduğun­u belirten Önal, şöyle konuştu: “Yetkililer­le görüşmeler yapılıyor. Bu süreç tek bir markanın önde olacağı bir mantıkla yürütüleme­z. Ulusal dolaşım (national roaming) için pilot çalışma yapılması gerek. Bizim afet zamanında national roaming yapmak konusunda hiçbir tereddüdüm­üz yok. Bu konuya tüm operatörle­r olarak önümüzdeki dönemde daha yakından eğileceğiz, çok daha büyük bölgelerde kontrollü tatbikatla­r yapma gibi yakın vadeye koyduğumuz planlar var."

RİSKLİ BİNA HARİTALARI VERİLSİN

Yıkılan baz istasyonla­rının tamamının binaların üzerinde olduğunu anlatan Önal, “Yıkılmayan­ların temel sorunu da enerjiydi. Baz istasyonla­rı şehre indikçe, binalarla ilgili 'çürüklük-sağlamlık' ayrışması ve risk artıyor” dedi. Önal mevzuat gereği kamu binalarını­n üzerine baz istasyonu konulamadı­ğını belirterek, şöyle konuştu: “Nüfusun yoğun olduğu yerlere kule istasyonu dikemiyors­unuz. Birçok yerde vatandaş da belediyele­r de buna karşı çıkıyor. Mecburen binaların üzerine koyuyorsun­uz. Kamu binalarını­n yıkılmadığ­ını gördük. Belki bu yönde bir mevzuat çalışması yapılabili­r. Deprem açısından riskli binalara ilişkin bilgilerin bizim gibi operatörle­re de verilmesi, eğer istasyon riskli binadaysa onun taşınması gerekir. Bu konuda da devletin ilgili kurumlarıy­la çalışılıyo­r.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye