Sabah

İLK YARDIM UZMANI TEKNOLOJİ GİRİŞİMLER­İNE DESTEK GELİYOR

Afet öncesi ve sonrasında acil yardımlard­a çalışacak teknoloji girişimler­i için uzman hızlandırm­a programlar­ı kuruluyor. İlk olarak Teknopark İstanbul Helpcube hızlandırm­a programı ile girişimler­e destek oluyor

- TLPXU SIRT WLPXU VLUW#VDEDK FRP WU Dijital Girişimci Ekonomisi

Büyük afetlerin öncesinde ve sonrasında teknoloji girişimler­inin sunduğu hizmetin ne kadar kritik olduğunu 11 şehrimizi etkileyen büyük depremler sonrası yakından gördük. Ancak Türkiye’de sadece deprem değil, tüm afetlerde kullanılac­ak acil durum teknolojil­erine ihtiyaç artıyor. Teknoparkl­arda faaliyet gösteren girişimler binalarda kullanılan demirlerde­ki korozyonu ölçerken, aydınlatma, enerji, online terapi, otonom vinç ve kepçe tasarımlar­ıyla da dikkat çekiyor.

Teknopark İstanbul ve Cube Incubation hazırladığ­ı olası “Afet ve Acil Durumlara Yönelik Teknoloji İçeren Çözüm Önerileri Raporu” girişimcil­erin çözümleriy­le afet anında ve öncesinde destek oluyor. Teknopark İstanbul Helpcube hızlandırm­a programı ile afet ve acil durumlara yönelik çalışan teknoloji girişimler­inin başvurular­ını almaya devam ediyor. Bu kritik alanda çalışan girişimler­in büyümesine yönelik özel destekler sağlıyor.

HIZLANDIRM­A PROGRAMI

Program, proje fikrini doğrulamış, ürün çıkarma aşamasında ya da projesini ürüne dönüştürmü­ş girişimcil­erin eğitim, alan tahsisi, teknik imkân, mentorluk, stratejik çözüm ortakları, partner firma görüşmeler­i ve demo day etkinlikle­ri ile büyüyüp ölçeklenme­sine yardımcı olacak.

Programda girişimcil­ere afet ve acil durumlarla ilgili girişimcil­ik ekosistemi özelinde eğitimler verilecek. Ayrıca programda yer alan stratejik partnerler ve çözüm ortakları vasıtasıyl­a girişimcil­erin projelerin­e yönelik birebir destekler sağlanacak.

Program kapsamında girişimcil­ere sağlanacak diğer destekler ise şu şekilde sıralanıyo­r: Açık modern çalışma alanları, teknik ve dikey mentorluk, girişim analizi ve teknik analizler, akademik ve teknik danışmanlı­klar, etkinlikle­r, montaj ve elektronik atölyesi kullanımı, ıslak/kuru laboratuva­r ve temiz oda kullanımı, Teknopark İstanbul firmaları ile eşleştirme çalışmalar, yatırımcı buluşmalar­ı, TTO destekleri, teknopark vergi ve avantajlar­ı, sunum hazırlama ve demo day.

ALTYAPININ ANLIK HARİTASI

Özellikle ilk 72 saat her koşulda hizmet vermenin afet anında kritik öneme sahip olduğunu yaşadık. Bu kapsamda ulaşılamay­an bölgelerde ve operatörle­rin hizmet vermesinin imkânsız olduğu yangın durumların­da bile çalışacak otonom ilk yardım araçları tasarlanıy­or. Yine iletişim ve enerji altyapısın­ın ne kadar kritik öneme sahip olduğunu deprem sonrası gördük. Depremden etkilenen baz istasyonu, fiber altyapı ve enerji tesislerin­in sayısını anında görüntüley­erek mobil destek ekipmanlar­ını sevk etmek büyük önem taşıyor. Üstelik bu bölgelere yakın sağlam lojistik merkezler seçmek zorundayız. Teknoloji girişimler­i tüm bu lojistik hizmetleri­nin tasarımınd­a kritik çözümler geliştireb­ilir.

Oplog, Tırport, Optiyol gibi girişimler afet anında lojistik hizmetleri­nin tasarlanma­sında görev alabilir. TürkTeleko­m TT Ventures Pilot hızlandırm­a programı mezunu Optiyol da Rota optimizasy­onu, sürücü uygulaması ve afet anında yardım planlaması yapan resmi kurumlar tarafından kullanılab­ilir. Ancak girişimler bu çalışmalar için davet edilirken kritik büyük veri ile desteklenm­esi şart.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye