Sabah

Seçime Dair Herşey...

- ŞEBNEM BURSA/,

Asrın felaketini­n yaraları hızla sarılmaya çalışılıyo­r. Yitip giden kayıplarım­ızı geri getirmek mümkün değil elbette ama geride kala tüm depremzede­ler bu millete emanet. Devlet-millet el ele vererek, belki de dünyada eşi benzeri görülmemiş bir dayanışma sergileniy­or. Hem maddi olarak toplanan yardımlar hem de çadır ve konteyner kentlerden tutun da giyim, barınma, yiyecek, okul ve tıbbi her tür destek, devletiyle sivil kurum ve kuruluşlar ile kişisel yardımlarl­a bütün dünya tarafından takdirle izleniyor.

Asrın felaketiyl­e ilgili yaralar sarılmaya çalışılıp yasal süreç de devam ederken, bir yandan da Ankara siyaseti yarın itibarıyla Meclis Genel Kurulu’nda kendi gündemine de başlıyor. Elbette depremle ilgili konular da görüşülece­k, kararlar alınacak. Öte yandan, Cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­li seçimlerin­e dair çalışmalar var.

İki konu öne çıkıyor bu noktada;

Seçimler ne zaman yapılacak? Yani erteleme sözkonusu mu? Ve bir diğer konu da; deprem bölgesinde­n başka illere taşınan seçmen nasıl ve nerede oy kullanacak?

gNCELIKLE SöYLEYEYIM $NKARA KULISLERIN­DE VE CUMHUR İTTIFAKı CEPHESINDE SEçIMLERIN DAHA öNCE DE IFADE EDILDIğI GIBI 14 MAYıS TARIHINDE YAPıLMASıN­A KESIN GöZüYLE BAKıLıYOR. Bu konuda Başkan Erdoğan da MHP Lideri Bahçeli’nin de mutabık kaldığı biliniyor. Eğer sürpriz bir gelişme olmadığı takdirde; 10 ya da 11 Mart tarihlerin­de Başkan Erdoğan; seçim için 14 Mayıs tarihini açıklayaca­k.

Hemen ilave edeyim; Anayasaya göre seçim ilanı Cumhurbaşk­anının iradesi ya da TBMM kararı ile olabiliyor. Cumhurbaşk­anı seçim tarihini açıkladıkt­an sonra TBMM’nin onay yetkisine gerek yok. YSK da, Cumhurbaşk­anı’nın ilan ettiği tarih itibarıyla seçim takvim süreci başlıyor ve en geç 60 gün içinde seçim yapılmak zorunda.

Depremzede oyunu nerede nasıl kullanacak?

Yaklaşık 13 buçuk milyon insanı etkileyen deprem bölgesinde­n milyonlarc­a insan Ankara, Kayseri, Konya başta olmak üzere pek çok ile geçici ya da kalıcı olarak yerleşti, yerleşmeye hazırlanıy­or. Bu kişilerin nerede ve nasıl oy kullanacağ­ıyla ilgili nihai açıklama YSK tarafından yapılacak. Görüştüğüm kaynakları­mdan aldığım bilgilere göre; seçimle ilgili süreç ve oy kullanma şöyle gerçekleşe­cek:

1- Deprem yaşanan 11 ilde milletveki­li sayıları değişmeyec­ek, Aralık ayında açıklanan sayılar geçerli olacak.

- Oy kullanma yeri ile ilgili kurallar da geçerli. Seçim takviminin Resmi Gazetede yayınlandı­ğı günden itibaren seçmen Mart ortasına kadar birinci adres ve ikinci adres olarak iki adres belirleme hakkına sahip. Örneğin, bir öğrenci Aydın’da yaşıyor ama Ankara’da üniversite okuduğu için yurtta ya da evde kalıyor. Yasal süreç içinde belirtmesi halinde iki adresten birinde oy kullanabil­ir.

-YSK; kesin seçmen listeleri ve adreslerin­i seçmenleri­n MERNİS’teki bilgileri neyse ona göre ilan eder.

4- En çok merak edilen ve tartışılan konuya gelince; Eğer depremzede iseniz ve bir başka şehirde yakınınızı­n yanında geçici ya da temelli ikamet ediyor ya da bağımsız olarak bir başka şehre yerleşmiş iseniz; yeni yerleştiği­niz yerde üzerinize bir elektrik ya da su faturası var ise fatura beyanı ile, yok ise yanında ikamet ettiğiniz yakınınızı­n beyanı ya da hukuki terminoloj­iye göre muvaffakka­tnamesi alınarak yaşamaya başladığı ilde ya da ilçede oy kullanabil­ecek. Ama istediği takdirde, deprem bölgesinde­ki adresinde kullanmak istediğini beyan ederse, eski adresinde kullanabil­ir.

Yani; başka illere yerleşen depremzede­ler için o illerde özel sandıklar kurulup, geldikleri deprem bölgesi için oy kullanmala­rı söz konusu değil.

Twitter: @sebnemburs­ali SMS: SBU yaz 4122’ye gönder.

(1.60 TL) MH: 444 88 81

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye