Sabah

Üç beş kişi

- HAŞMET BABAOĞLU KDVPeW EDEDRJOX#VDEDK FRP WU IDFeERRN FRP KDVPeWEDED­RJOX VDEDK

Emlakçılar Odası’ndan bir yönetici çıkmış, “Binlerce kayıtlı esna fımız var, bunu yapan üç beş kişidir” diyor. Ne yapıyorlar­mış? Mütevazı bir semtte daha önceki kirası 10 bin lira olan 2+1 daireye 17 bin lira istiyor larmış...

Kimden, depremzede­den... Fırsatçılı­k, gaddarlık, ahlak sızlık... Saydırın istediğini­z kadar. Ama unuttunuz tabii... Daireyi görseniz, depremzede­ler gelmeden önce istenen 10 bin lira kiraya da “yuh” derdiniz! Fakat terane hep aynı... “Bunu yapan üç beş kişi...” Ne bitmez tükenmez bir kalabalıkm­ış bu üç beş kişi!

★★★

Ankara’yı, İstanbul’u,

Antalya’yı, Mersin’i geçtim...

Bu şehirler boşalsın, insanlar “yurttaşlık maaşı”yla Anadolu kasa balarına dağılsın mı isteniyor, onu düşünmeden yapamıyoru­m.

Lakin depremi yaşamış Malatya’da bile oturulabil­ir evlere depremden hemen sonra yapılan inanılmaz zamlar hangi “insani” ölçülere uyuyor, söyler misiniz?

★★★

Tam bu satırları yazarken... Karşımdaki açık ekranda zira at odalarında­n bir yetkili, elin de bir soğan tutmuş son satıcıya isyan ediyor: “Arada enflasyon, şu bu etkisi oldu ama kilosu 20 lira ya soğan nedir karde şim?”

Beyefendi isyanın da yerden göğe haklı ama lafının sonuna şunu eklemeyi ihmal etmiyor: “Bütün bunları üç beş kişi yapıyor.”

Nasıl yani?

6M6 HA6MET \D]

·\e J|ndeU

Her yemeğin olmazsa olma zı soğanın kilosunu 16 lira ile 20 lira arasına sıkıştıran, bir demet maydanozu 10 lira yapan da mı üç beş kişi?

Bulun şunları yahu!

★★★

Şunu bilelim...

Enflasyon çok fena bir şeydir. Temel insani ve ahlaki değerleri zayıflamış kalabalık ları fırsatçıla­r haline çevirive rir.

Çünkü “değer” denilince akla paranın değeri geliyor artık.

Ama hep devletten beklememe li...

Bu sürece fert olarak da direnebili­riz.

Nasıl mı?

İnsanlığım­ızı kaybetmeme­k için piyasada kaybetmeyi göze alarak.

★★★

Konut meselesi kritik.

Konut bedelleri ve kiralar üç ya da dört sınıfa ayrılıp metrekare üze rinden

sabit tavan fiyat uygula masına

geçilmeli...

Diyeceksin­iz ki...

Senin dar bakışın ötesini göre miyor...

Olabilir!

Fakat

birçok ülkede konut kira ve satış fiyatları

kanunlar yoluyla son derece de “dar” bir çerçe vede belirleniy­or ve iyi oluyor; onu bili yorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye