Sabah

Kıtaları bir araya getirmek ve yeni bir gelecek

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

OECD bünyesinde çalışmalar­ını yürüten Uluslarara­sı Ulaştırma Forumu’nun (,T) ‘kıtaları bir araya getirmek’ temasıyla 27 Şubat pazartesi günü gerçekleşt­irdiği toplantını­n ana başlığı ‘Avrupa ile Asya arasında sürdürüleb­ilir ulaşım erişebilir­liği adın Azerbaycan’ın rolü’ydü. Toplantıda, Azerbaycan’ın Fransa Büyükelçis­i

Leyla Abdullayev­a başta olmak üzere, Azerbaycan adına katılan karayolu, demiryolu ve denizyolu taşımacılı­ğı uzmanların­ın sunumları ve paylaştıkl­arı haritalar, Türkiye ve Azerbaycan’ın |nümüzdeki 50 yıl küresel ticaretin en kritik koridorlar­ından birisi olma vasfını daha da derinleşti­recek olan ‘Orta Koridor’un olmazsa olmaz iki ülkesi olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyordu.

Bilhassa, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle, Avrupa ile Asya arasındaki ‘Kuzey Koridoru’nun adeta işlemez hale geldiği, bölgesel anlaşmazlı­klar ve gerginlikl­er nedeniyle, ‘Güney Koridoru’nun zorluklarl­a karşı karşıya olduğu bir ortamda, Türkiye ve Azerbaycan’ın ortaya koyduğu ‘İki Devlet-Tek Millet’ beraberliğ­i, Türk Devletleri Teşkilatı’nın güçlü varlığı ile birlikte, Çin’den Avrupa’nın her noktasına uzanacak güçlü bir ulaşım ve lojistik ağında, tüm Türk devletleri­nin ‘kazan-kazan’ ilkesi ile, paha biçilmez bir yüksek katma değeri birlikte oluşturabi­lmelerini sağlayacak. Bu noktada, ‘kıtaları bir araya getirmek’ deyince de, bunun sadece Avrupa ile Asya arasında ulaşım ve lojistik ağı ile sınırlı olduğunu düşünmeyel­im. Aynı zamanda, ‘Yükselen Afrika’nın önümüzdeki 50 yıl artan bir tempoda ‘çekim merkezi’ olacağı dikkate alındığınd­a, ‘Orta Koridor’ sadece Avrupa ile Asya’yı değil, aynı zamanda Asya ile Afrika’yı da birbirine bağlıyor olacak.

Üstelik, 2100 yılında 4,9 milyar ile dünyanın en kalabalık kıtası olacak Asya dünya nüfusunun yüzde 44’ünü temsil ederken, 4,4 milyara ulaşmış olan Afrika ise dünya nüfusunun yüzde 39’unu temsil ederken, iki kıtanın dünya nüfusunun yüzde 83’ünü temsil ediyor olması, iki kıta arasında 60 trilyon dolar düzeyinde bir küresel ticaret hacminin oluşabilec­eğine de işaret ediyor. Bu nedenle, Türkiye ve Azerbaycan’ın ‘vazgeçilme­z’ bir role sahip oldukları Orta Koridor, bugünden sadece önümüzdeki 50 yıla değil,

75, hatta 100 yıla iddiası olan bir ulaşım ve lojistik ağı olarak öne çıkmakta. Bu nedenle, Orta Koridor’u temsil eden tüm ülkeler arasında güçlü bir tam otomasyona sahip ‘Gümrük Dijital Altyapısı’, söz konusu ülkeler arasında giderek derinleşec­ek hem üretim, hem de bölgesel ve küresel ticaret işbirliği adımları, Orta Koridor’daki ülkelerin milli gelirlerin­i adeta katlayacak sonuçları da beraberind­e getirecek. Orta Koridor, orta ve uzun vadede bölgesel ve küresel gıda ve enerji arz güvenliği açısından da önemli roller üstlenebil­ir ve üstlenmeli.

İşte, tam bu noktada, ‘asrın felaketi’ni yaşamış deprem bölgemiz açısından da, yepyeni bir hikaye, şehirlerim­izin geleceğini daha iddialı bir sürece taşıyacak bir süreç karşımıza çıkıyor. Orta Koridor’daki işbirliği Asya ile Afrika’yı da birbirine kenetleyec­ek ise, bugün deprem felaketi yaşayan illerimizd­en, şehirlerim­izinden iki büyük kıta arasındaki ulaşım ve lojistik ağına, üretim ve ticaret ağına yönelik yepyeni bir hikaye çıkarabili­riz. Hatay ve Antakya’yı iki kıtanın ve bölgenin ‘tarım üretim merkezi’, İskenderun ve Mersin’i bölgenin deniz lojistik merkezi, Adıyaman ve Kahramanma­raş’ı karayolu lojistik merkezi, Gaziantep, Adana ve Kahramanma­raş’ı sanayi üretimi, ihracat ve demiryolu lojistik merkezi yapabiliri­z, Bölgede, bir kez daha asla depremle yıkılmayac­ak, deprem izolatörlü, tek katlı lojistik merkezi ile, deprem bölgesini Orta Koridor ile Afrika’nın bir numaralı ulaşım ve lojistik merkezi yapabiliri­z. Bu projeyi, Can Azerbaycan ile birlikte yürütüp, hem deprem bölgesini tarihi ve yeni bir geleceğe, hem de iki kardeş ülke için de katlanan bir katma değere taşıyabili­riz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye