Sabah

MARMARA’DA 300 RISKLI TESIS VAR

Kahramanma­raş depremleri sonrasında olası Marmara depremi tartışılma­ya başlandı. Türkiye sanayisini­n yüzde 60’ı Marmara’da. İş dünyası teyakkuzda, yol haritaları belirleniy­or. Raporlara göre, en az 300 riskli tesis bulunuyor

-

Türkiye’deki sanayi tesislerin­in yüzde 60’ını elinde bulunduran Marmara Bölgesi güçlü ekonomisi sayesinde yıllardır Anadolu’daki afet yaralarını­n sarılmasın­da önemli bir rol oynuyor. Ancak uzmanlara göre, olası bir Marmara depremi ülke ekonomisin­in şah damarında gerçekleşm­iş olacak. Bu nedenle bölgedeki konut stoklarını­n güvenliği kadar sanayi tesislerin­in de depreme dayanıklı hale gelmesi büyük önem taşıyor.

17 Ağustos 1999 depremi sonrası Marmara’da, 200 ton susuz amonyak maddesi havaya dağılmış, 1.200 ton kriyojenik sıvı oksijeni serbest kalmış, TÜPRAŞ petrol rafinerisi­nde yangınlar ve birçok kimyasal kaza yaşanmıştı. 99 depremi sonrası çıkarılan yasalarla riskli sanayi tesislerin­in büyük çoğunluğu şehir dışına alındı. Fakat son yıllarda aşırı göç alan İstanbul ve Marmara’daki riski sanayi tesisleri yeniden şehir içinde kaldı. Şu anda Marmara’daki riskli üretim tesisleri arasında ilk sırada LPG depoları, kimya hammadde ve atık bertaraf tesisleri, azot-fosfor depoları, liman ve depolama tesisleri, yer altı ve yer üstündeki askeri mühimmat depoları, radyoaktif maddeler ve radyoaktif madde içeren müstahzarl­ar, organik peroksit tesisleri, veri depoları, kanserojen maddeler geliyor. Elektrik Mühendisle­ri ve Mühendis ve Mimarlar Odası raporların­a göre, bu sektörlerd­e faaliyet gösteren en az 300 yapının taşınması ya da şehir dışına alınması gerekiyor.

EN9ANTER dIKARIL0AL­I

Uzmanlara göre, olası depremlerd­e meydana gelebilece­k kaza senaryolar­ı modellemes­i yapılarak önceden önlemler alınması, kimyasal maddelerin envanterin­in çıkarılara­k, bunlardan kaynaklana­bilecek sorunların nasıl bertaraf edileceğin­in belirlenme­li. Ayrıca Marmara havzasında­ki enerji santraller­inin de afetlere karşı hazırlıklı hale getirilmes­i gerekiyor. Öte yandan uzmanlar, Marmara Bölgesi’ndeki sanayi tesissiler­inin yüzde 60’lık bölümünün 99 depremi sonrası yapılmış olmasının binalar açısından önemli bir avantaj olduğunu vurguluyor.

ÖNLE0 ALIYOR8=

SABAH’a konuşan İKMİB

Başkanı Adil Pelister, kimya sektörüyle ilgili raporların hatırlatıl­ması üzerine, “Kimya sektörü yangın, patlama vb. büyük kazaların oluşumunu önlemek ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla SEVESO bildirimle­ri ile denetime tabi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı denetliyor. Gerekli önlemleri alarak herhangi bir doğal afeti veya kazayı yaşamamayı diliyoruz” dedi. Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicile­ri Derneği Başkanı Tayfun Koçak ise sanayi tesislerin­in depreme dayanıklıl­ık durumunu ortaya çıkaracak bir envanter çalışmasın­a acilen ihtiyaç olduğunu

belirtti.

 ?? SABA+ ?? 0etin CAN
SABA+ 0etin CAN
 ?? ?? Adil Pelister
Adil Pelister

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye