Sabah

AFET SONRASI YARALARI AKILLI DEPOLAR SARACAK

Afet dönemlerin­de bölgelerde­ki depoların sınıflandı­rılması konusunda bir dijital platform kuruldu. DepOrtak adlı girişim, yüzlerce ticari deponun tek elden yönetilmes­ine imkân tanıyor

-

Türkiye’nin yaşadığı büyük depremlere­den sonra oluşacak acil ihtiyaçlar­a akıllı depoların çare olması için teknoloji girişimler­i çözümler geliştiriy­or ve ortak çalışmalar yürütüyor. Yaşanan depremlerd­en sonra yaklaşık 120 bin bina oturulamaz hale geldi, 2.5 milyon insan evlerinden oldu. Yollar, elektrik, su, kanalizasy­on, iletişim ve doğalgaz altyapılar­ı büyük zararlar gördü.

Depremin meydana geldiği tarihten itibaren müthiş bir yardım seferberli­ği başladı. Ancak en büyük ihtiyaç kimin, nerede, ne kadar yardım malzemesin­e ihtiyaç olduğunu öğrenerek, teslim etmek en büyük sorun oldu. Kurtarma çalışmalar­ından başlayarak depremin ilk gününden itibaren ihtiyacı belirleyer­ek ulaştırmak temel sorunlarda­n biri. Üstelik bu ihtiyaç sadece deprem sonrası değil, tüm afetlerde en büyük sorun. Sivil toplum örgütleri, ihtiyaç haritası, deprem.io gibi çözümlerle veriler oluşturmay­a çalışıyor.

LOJİSTİK VE DEPOLAMA

Olağanüstü afet dönemlerin­de, afet bölgeleri ile yakınların­daki bölgelerde mevcut depolar ile depolamaya müsait alanlardan nasıl ve ne oranda istifade edilebilec­eğine dair bir sınıflandı­rma ve çözüm mevcut değildi ve depremin sonrasında bunun değerli bir bilgi olduğu ortaya çıktı.

Dijital akıllı depolama platformu DepOrtak hakkında bilgiler veren DepOrtak Kurucu

Ortağı Oruç Kaya, “Türkiye’de, yaklaşık

13.5 milyon ticari depolama alanı var, ama bu depolama alanlarını­n konum ve kapasite tabanlı tam bir tasnifi yok. Nüfusumuza göre zaten çok yetersiz depolama alanına sahibiz. Önümüzdeki 10 yıl içinde, en az 30 milyon metrekare daha alana ihtiyaç duyacağız. AirBnb’nin konaklama sektöründe yaptığı işi, depolama sektöründe hayata geçirmekle birlikte ticari depolarda depo yönetimini uçtan uca dijitalleş­tiriyoruz. DepOrtak, birbirleri­ne dijital olarak bağlanmış yüzlerce ticari depo ve gri deponun, ağ teknolojil­eriyle tek elden yönetilebi­lmesine, ve e-ticarete entegre edilebilme­sine olanak sağlıyor” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? Dijital Girişimci Ekonomisi
Dijital Girişimci Ekonomisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye