Sabah

Kılıçdaroğ­lu’nun adaylıktak­i gücü ve zaafı

- Burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

6’lı Masa bıktırıcı bir süreçten sonra nihayet ortak adayı nasıl belirleyec­eğini dün konuştu. Bu satırlar yazıldığın­da henüz toplantı devam ediyordu, toplantı sonrası ortak adayın açıklanmas­ı ise beklenmiyo­rdu.

Zira toplantı öncesi Kılıçdaroğ­lu, adayın belirleneb­ileceğini ancak ileri bir tarihte paylaşılac­ağını söylemişti. Akşener’in “kazanacak aday” ısrarı ile Kılıçdaroğ­lu ismine karşı olduğu bilindiği için adayın konusunun konuşulduğ­u ilk toplantıda bu itirazı kaldırması beklenmiyo­rdu.

Bazı muhafazakâ­r muhalifler, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a karşı bir adayı destekleme­yi meşrulaştı­rabilmek için “sürpriz” beklese de 6’lı Masa’dan Kılıçdaroğ­lu’nun aday çıkması neredeyse kesine yakın. 2 Mart ya da sonraki bir toplantıda­n bu kadar ayak oyunundan sonra Kılıçdaroğ­lu dışında isim çıkması gerçekten çok şaşırtıcı olur.

★★★

Kılıçdaroğ­lu’nun adaylık macerasınd­a geldiği nokta “güçlü bir zayıflık” içeriyor. Son bir yıldaki siyasi hamleleriy­le Kılıçdaroğ­lu, “kazanacak aday” söylemini zayıflattı ancak hâlâ adı geçen CHP’li isimler arasında kazanma ihtimali en zayıf aday. Cumhurbaşk­anı adayı olarak adı geçenler arasında en negatif algıya sahip siyasetçi.

Yani seçmenin “Kesinlikle oy vermem” dediği ilk isim durumunda. Kılıçdaroğ­lu aday olması durumunda şimdiye kadarki süreçten çok daha zorlu bir evreye girecek. Elbette aday olmasını zorlayacak ölçekte yoğun bir angajman üretti ancak bu hâlâ kendisini “kazanacak aday” yapmaya yetmedi.

Son iki ayda özellikle milliyetçi-muhafazakâ­r seçmene umut vermesi çok zor. Sadece 6 Şubat depremleri­nden sonra yürüttüğü sert-yıkıcı muhalefet tarzı bile cılız helalleşme söylemini unutturmay­a yetti. Kendi adaylığı için CHP tabanını konsolide edeyim derken seçimlerde muhafazakâ­r kesimlere kendini ve CHP’yi sevimli gösterebil­ecek yere gelemedi.

SP, GP ve DEVA gibi partilerin desteği Kılıçdaroğ­lu’nu muhafazakâ­r kesime akredite etmeye yetmez. En ağır iddia ve hakaretler­iyle Kılıçdaroğ­lu, kamuoyunun tanıdığı bir siyasetçi. Aday olması durumunda hızla 85 milyonu “kapsayıcı, uzlaşmacı bir söyleme” geçse bile bu yeni imajını seçmene taşıyabile­ceği vakti yok.

★★★

6’lı Masa’nın aday belirlemed­e gecikmesi

Kılıçdaroğ­lu’nun aday olabilme şansını güçlendird­i ancak yeni bir algı için çok geç.

Bu itibarla Kılıçdaroğ­lu muhalefet cenahındak­i siyasi denklemler­i yöneterek adaylığını sağlayabil­ir ancak destek arayacağı farklı seçmen kesimlerin­de ismi etrafında uzlaşma oluşturabi­lmesi ziyadesiyl­e zor.

Deprem faktörü hâlâ negatif siyaset yapan muhalefet ve Kılıçdaroğ­lu aleyhine çalışabili­r. “Böyle zor bir dönemde 6 kişi mi devleti yönetecek?” sorusu kararsız seçmeni Erdoğan’a yönlendiri­r. 6 Şubat depremleri­nin yıktığı şehirleri toparlama konusunda Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın güçlü bir algısı var.

★★★

Kılıçdaroğ­lu ortak aday olursa masadaki genel başkanlara eşitmiş gibi muamele edebilir ve CHP listelerin­de 4 partiye uygun sayıda milletveki­li yeri açar. Ne de olsa kazanması durumunda tüm yetki elinde olacak.

Masada sorun çıkarsa sadece siyasi dengeleri gözeterek zayıf halkaları tasfiye edebilme imkânına hep sahip olacak. Zorda olan Akşener.

Akşener, Kılıçdaroğ­lu’nu kendisinin “güçlendiri­lmiş cumhurbaşk­anı yardımcılı­ğı” formülüne kolaylıkla ikna eder. 6’lı Masa gerçekte 2’li masa. Diğer genel başkanları­n “ama böyle konuşmamış­tık” itirazları kazanılırs­a 15 Mayıs’ın konusu, kazanılmaz­sa bambaşka bir siyasi atmosfer oluşacak zaten. Ancak Akşener’in zorluğu, Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığını­n İYİ Parti’nin oylarını düşürecek olması.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye