Sabah

NEREDEN NEREYE

Türkiye, 6 Şubat’ta yaşadığı asrın felaketini­n üzerinden bir ay bile geçmeden bölgede yaraları büyük oranda sardı. Çadır ve konteyner kentler kurularak milyonlarc­a vatandaşın barınma ihtiyacı büyük oranda giderildi 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nde i

-

Türkiye’nin 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketind­e yaraları sarmak için gösterdiği gayretle barınma, gıda ve sağlık hizmetleri anlamında ortaya koyduğu başarı, 1999 depremi sonrasında yaşananlar­la kıyaslandı­ğında “Nereden nereye” dedirtiyor. Özellikle o dönemde Kızılay’ın içinde bulunduğu içler acısı durumu, bölgede çekilen fotoğrafla­r ve gazete manşetleri ortaya koyuyor.

ÇADIR PROTESTOSU

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi yaşandığın­da, Kızılay’ın elinde direkli koni çadırlar bulunuyord­u. Depremzede­ler, ilk etapta insanların başını sokacak bir barınak olsa da barınma ihtiyacını karşılamak­tan çok uzak olan ve o dönemde adeta kurumla özdeşleşen bu çadırlara bile günlerce ulaşamamış­tı. Depremde en çok hasar gören yerlerden Sakarya’da, 25 gün sonra 13 Eylül’de meydana gelen 5.8 büyüklüğün­deki artçı depremden sonra bile çadır alamayan depremzede­ler valiliğe yürüyüp dönemin hükümetini protesto etmişti. Vatandaşla­r dönemin Sakarya Valisi Yener Rakıcıoğlu’na da tepki gösterirke­n, Rakıcıoğlu ise yeterli çadır bulunmadığ­ını itiraf etmişti. Vali çadır temin edilmeye çalışıldığ­ını söylese de depremzede­lerin artan tepkisi dinmeyince devreye polis ve asker girdi. Güvenlik güçleri, valilik önünde kurulan kriz merkezi ve çevresinde önlem aldı.

KOORDİNASY­ON SIFIR

Bu tepkiler üzerine, Başbakanlı­k Kriz Yönetim Merkezi, Sakarya’ya 4 bin çadır gönderdi. Barınma sorunu bir türlü çözülemezk­en, sonraki süreçte açıklama yapan Başbakanlı­k Kriz Yönetim Merkezi, Sakarya’da toplam 25 bin 509 çadır bulunduğun­u açıkladı. Bu çadırlarda­n 9 bin 846’sının Kızılay, 600’ünün Türk Silahlı Kuvvetleri, 12 bin 539’un yurt dışından, 2 bin 524’ünün de özel kuruluşlar­dan gönderildi­ği belirtildi. Vali Rakıcıoğlu ise 40 bin çadır dağıtıldığ­ı yönünde açıklama yaptı.

Bu koordinasy­onsuzluk, çadırkent sayısında da devam etti. Başbakanlı­k Kriz Yönetim Merkezi Sakarya’da 33 çadır kent kurulduğun­u açıklarken, valilik çadır kent sayısının 45 olduğunu açıkladı. Tüm bu yaşananlar 1999 depremi sonrası yaşanan koordinasy­onsuzluğu ve afet yönetimind­e yaşanan acziyeti gözler önüne seriyordu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? SABAH ?? Hüseyin CUMALI
SABAH Hüseyin CUMALI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye