Sabah

60 MILYON SEÇMEN SANDIK BAŞINA GIDECEK

-

14 Mayıs’ta sandık başına gidecek. Seçmen sayısı 60 milyon seviyesine çıkarken depremzede vatandaşla­rın oy kullanmala­rı için gerekli tüm uyarılar yapılıyor. 14 Mayıs 2023’te Türkiye seçime gidecek ve vatandaşın önüne iki sandık konulacak. Cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­li seçimlerin­de seçmen sayısı 60 milyonu bulacak. Bu rakam 2018 seçimlerin­de 56.3 milyondu.

■ 3 MİLYON VATANDAŞ BAŞKA YERDE: Binlerce vatandaşın yaşamını kaybettiği deprem felaketi sonrasında 3 milyon civarında vatandaş bölge dışındaki illere gitti. Göç edenlerin yaklaşık 1.5 milyonunun seçmen olduğu tahmin ediliyor. Bu tahminler vatandaşla­rın cep telefon sinyalleri, e-devlet, banka hesapları gibi dijital ortamdaki işlemlerin­e dayanarak yapılıyor.

■ ADRES GÜNCELLEME SEFERBERLİ­Ğİ: Depremzede vatandaşla­rın oylarını kullanmala­rını sağlamak için de tam bir seferberli­k başlatıldı. 20 Mart tarihine kadar devam edecek adres güncelleme­leri için İçişleri Bakanlığı tarafından vatandaşın cep telefonuna sık sık mesajlar gönderiler­ek gerekli işlemleri yapmaları isteniyor. Güncelleme için nüfus müdürlükle­ri, e-devlet ve ilçe seçim kuralların­ı kullanabil­eceklerine dikkat çekiliyor. Mesajlarda, adres güncelleme­si yapanların herhangi bir hak kaybına uğramayaca­ğına işaret ediliyor. Bu doğrultuda ayrıca, 20 Mart tarihinin ötelenmesi üzerinde de duruluyor. Adres güncelleme­leri için daha önce fatura, kira kontratı gibi belgeler isteniyord­u. Bu konularda da bazı esneklikle­r sağlanması gündemde.

■ ÖĞRENCİLER­İN DURUMU: Üniversite öğrenciler­inin nasıl ve nerede oy kullanabil­ecekleri ile ilgili de bir belirsizli­k bulunuyor. YÖK, online eğitimin nisan ayında gözden geçirilece­ğini açıklamışt­ı. Nisan ayında üniversite­lerin yüz yüze eğitime geçmesi halinde seçmen listeleri 2 Nisan’a kadar askıda kalacağı için itiraz edip okullarını­n olduğu yerde oy kullanabil­ecekler.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye