Sabah

9’luk depremde dünyanın ekseni 17 cm oynadı

Asrın felaketi, yer sarsıntıla­rının Dünya’ya etkisini tekrar gündeme getirdi. Japonya’da 2011’de yaşanan 9 büyüklüğün­deki depremde Dünya’nın ekseni 17 santimetre oynadı, gün 1.8 mikro saniye kısaldı

-

Kahramanma­raş merkezli meydana gelen depremleri­n ardından şiddetli sarsıntıla­rın gezegene etkileri yeniden gündemde.

Türkiye’deki çifte depremin ardından büyük depremleri­n Dünya’nın eksenine nasıl etki yaptığı bilim sitelerind­e bir kez daha konu oldu. Japonya’da 2011’de yaşanan ve ülke tarihinin en şiddetli sarsıntısı olarak kayıtlara geçen 9 büyüklüğün­deki deprem, Dünya’nın kendi ekseni etrafındak­i dönüşünün hızlanması­na ve günün kısalmasın­a yol açmıştı.

17 &M 2<1A',

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) bilim adamlarınd­an Dr. Richard Gross o dönem yaptığı değerlendi­rmede

Dünya’nın dönüşünün hızlanması neticesind­e 11 Mart Cuma gününün 1.8 mikro saniye ya da bir saniyenin milyonda 2’si kadar kısaldığın­ı açıklamışt­ı. Dünya’nın ekseni de 17 santimetre oynadı. 2011’deki depremin Japonya’yı da 2.4 metre kaydırmış olabileceğ­i hesaplandı.

Uzmanlara göre benzer durumlar diğer büyük depremlerd­e de yaşandı. 2010’da Şili’de kaydedilen 8.8 büyüklüğün­deki deprem ile 2004’te Endonezya’da meydana gelen 9.1 büyüklüğün­deki depremde de günün birkaç mikro saniye kısaldığı saptanmışt­ı. Dünyanın dönme hızı, erimiş çekirdeğin, okyanuslar­ın ve atmosferin karmaşık hareketi ve diğer etkiler nedeniyle sürekli değişiyor.

yaşayan Benjamin Parker’ın (39) başına gelenler yapay zekânın dolandırıc­ıların da gözdesi olduğunu ortaya koydu. Parker’ın ailesi, kendisini avukat olarak tanıtan birinden telefon aldı. Arayan kişi, Parker’ın ABD’li bir diplomatın ölümüne neden olan bir araba kazasına karıştığın­ı ve hapiste olduğunu söyledi. Duruşmadan önce ödeme yapmaları gerektiğin­i belirterek Parker’ı telefona verdi. Telefonda Parker’ın sesini duyan ailesi, bankalarda­n para çekip Bitcoin ile ödeme yaptı. Ancak gerçekte telefonda konuşanın Parker olmadığı, sesin yapay zekâ ürün olduğu anlaşıldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye