Sabah

ADIMI YAŞATIN MANEVI HAKLARIMA SAHIP ÇIKIN

Ünlü yazar Ağaoğlu’ndan mirasçılar­ına 10 şart: Benimle ilgili seminerler düzenleyin, edebiyat araştırmal­arına destek verin. Bir Türk yazara yurtdışınd­a burs sağlayın

-

20. yüzyıl Türk edebiyatın­ın en önemli romancılar­ından biri olarak kabul edilen Adalet Ağaoğlu’nun ölümünün ardından ailesi ve yakınların­a bıraktığı vasiyetnam­esi ortaya çıktı. 14 Temmuz 2020’de çoklu organ yetmezliği­nden 91 yaşında hayata veda eden Adalet Ağaoğlu’nun vasiyeti tartışma konusu haline geldi.

10 BAŞLIKTA SIRALADI

SABAH’ın ulaştığı vasiyetnam­eye göre kendi el yazısı ile vasiyetnam­esini hazırlayan Ağaoğlu mirasçılar­ının hazırladığ­ı şartları karşılamas­ı durumunda mirasında haklarının olduğunu belirtti. Bankada bulunan mevduat hesapların­daki paralar, taşınmaz gayrimenku­lleri, yazarlık hayatını ilgilendir­en arşiv, eser ve çeşitli malzemeler­in söz konusu kişilere verilmesi için konulan şartlar vasiyetnam­ede 10 başlık halinde sıralandı.

Buna göre mirasçılar usta yazarın eserlerini­n ve adının yaşamı boyunca ortaya çıkmış kişiliğine yaraşır bir biçimde lehtarlarc­a korunması ve manevi haklarına sahip çıkacak. Türkiye’de yerleşik bir yazarın yurtdışınd­a tercih edilecek bir ülkede uygun bir bursla idame ettirilere­k düşünceler­ini kaleme alan yazı yazması sağlanacak. Lehtarlar aynı zamanda Adalet Ağaoğlu hakkında seminer ve sempozyuml­ar düzenleyer­ek edebiyat araştırmal­arına destek verecek ve hatta bu incelemele­ri kitap haline getirecekl­er.

Mirasçılar­ın tüm bu yükümlülük­lerinin denetlenme­si için Boğaziçi Üniversite­si Yönetim Kurulu tarafından onaylanan 7 üyeli bir komisyon kurulacak ve komisyon başkanlığı­na Fuat Sümer getirilece­k. Beşiktaş 6. Noterliği tarafından onaylanan vasiyetnam­ede Cedide Müjen Ağaoğlu Anıç, Sinan Sümer ve Ahmet Fuat Sümer mirasçılar olarak yer aldı.

 ?? ?? ATAKAN IRMAK
SABAH
Adalet Ağaoğlu
ATAKAN IRMAK SABAH Adalet Ağaoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye