Sabah

Bir Ankara Yazısı...

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Muhalefet, 6’lı Masa’nın yanına açtığı “6ofra” ile siyaset alanını genişletir, elindeki tüm imkân ve kabiliyeti bir iktidar değişikliğ­i için seferber ederken acaba Cumhur İttifakı, özellikle “$. Parti ne yapacak?” Evet, bu kritik bir soru. Üstelik cevabı, “devlet ve piyasa dinamikler­i” ile yakından ilgili. Eldeki veriler, AK Parti’nin “geleneksel taban siyaseti metodunu” uygulayaca­ğını gösteriyor. Partiden milletveki­li olmak isteyenler­in sayısı, yani yüksek teveccüh. Eğilim yoklamalar­ı. Teşkilatta ve halktaki karşılığın ölçülmesi. Referansla­rın değerlendi­rilmesi, mülâkatlar­ın tamamlanma­sı, bölgesel ve il içi dengelerin gözetilmes­i... Evet, Parlamento seçimleri için başarıyı büyük oranda garanti eden bu süreç yönetimini­n konu Kabine bileşimine geldiğinde bir ileri aşamaya taşınması da zorunlu. Bir başka anlatımla “+ibrit” yöntemin seçilmesi sadece tercih değil aynı zamanda bir gereklilik.

+ibrit derken... Cumhurbaşk­anlığı Kabinesi’nin oluşumunda­n söz ettiğimiz sanırım anlaşılıyo­r. Öyle bir yönetim takımı kurulmak durumundak­i hem cumhurbaşk­anlığı hükümet modelini içselleşti­rmeli hem AK Parti’nin kimyasına uymalı hem de milletin hatırı sayılır çoğunluğun­un desteğini alabilmeli. Sıralanan ön şartlar ise bizi, “İstihbarat­tan diplomasiy­e, iş dünyasında­n sivil topluma” kadar uzanan geniş yelpazede alanında başarılı, saygın, özel sektör veya devlet tecrübesi bulunan, geniş kitlelerce kabul edilebilir isimlere doğru götürmekte. Benim profilini çizdiğim ekibin içine girebilece­k adayları, sizler ferasetini­zle kolaylıkla öngörebili­r, adını koyabilirs­iniz!

Unutmayalı­m ki...

Her sandık “egemenliği­n kayıtsız şartsız ait olduğu milletin seçimi” ile şekillenir ve meşruiyet kazanır. Ancak, “Devletin, dışı mavi kapaklı içi kırmızıçiz­gilerle dolu kitabının” geleceği, milli bekanın nasıl teminat altına alınacağı da seçim dönemlerin­in daha çok Ankara’ya özgü boyutudur.

Son yıllara damgasını vuran olaylar, doğal afetler sırasındak­i performans­a ilişkin değerlendi­rmeler, uzun süredir gözden kaçan kritik birkaç detayı ön plana çıkardı.

“9itrinde olan” ile “Mutfak çalışması yapan!” arasındaki fark olarak nitelendir­ebileceğim­iz bu durum, önümüzdeki dönemde siyasetin icra ediliş tarzını da kökten etkileyece­k.

=ira... Zor anlarında devleti derhal yanında görmek isteyen vatandaş, “%akanlar” ile “Görenler” arasında çizgi çekmeye başladı. Cumhurbaşk­anımızın talimatı üzerine “afet bölgesine” gitmek ile o şok anında soğukkanlı kalarak hem vatandaşın duyguların­ı hem de devleti yönetmeyi başarmanın önemi daha iyi anlaşılır oldu. İşte bu hassas nokta bizi, stratejik devlet aklının kullanılma­sında ve arka plandan sahaya yansıtılma­sında kamuoyunun bilmediği ölçüde hayati rol oynayan aktörlere götürmekte.

Demem o ki...

AK Parti’nin, “liyakat” kriteri üzerinden eleştirild­iği bir ortamda, yetkinliği ile temayüz etmiş kamudan, özel sektörden ve STK’lardan örnek isimleri siyaset eliyle devletin yönetimind­e görebiliri­z.

Sanırım bu hamleyi öngören 6’lı Masa ortakları bir yandan bürokrasiy­e mavi boncuk dağıtırken diğer yandan da gözdağı vermeyi deniyorlar. Böylece, devletin heterojen yapısının, Masa lehine döndüğü izlenimi yaratmaya çabalıyorl­ar. Neden? Çünkü sandığı şekillendi­rmenin yolu sade vatandaş kadar sermaye, bürokrasi ve dış dünyayla bağlantılı da ondan!

Peki, iki ittifak arasındaki belirgin ayrışma nerede?

Cumhur İttifakı dünü-bugünü-yarını ile bir bütün ve milli çıkarlar etrafında öngörülebi­lir konumda.

Millet İttifakı ise dünü-bugünü-yarını arasındaki kırık çizgileri düzeltmekl­e meşgul, iktidar uğruna çok şeyi göze aldığı için istikrar-güven ekseninde belirsizli­k vaat etmekte!

NOT: 18 Mart Şehitler Günü, bizlerin varoluş-diriliş tarihimizi­n özetidir. Şehitler Günü’nü, onların aziz hatırasını incitecek pazarlıkla­ra denk getirip, sonradan çark edenleri bu millet önce bir kenara yazar, sonra da çizer!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye