Sabah

TARIM ARAZILERI ÇOK ZARAR GÖRMEDI

Önce deprem ardından selin vurduğu Şanlıurfa ve Adıyaman’da ilk bilanço ortaya çıkmaya başladı. Tarım arazilerin­in ciddi zarar görmediğin­i belirten sektör temsilcile­ri, “50 bin dönümlük alan selden etkilendi” dedi

-

Türkiye’nin tarım arzında büyük öneme sahip olan illerinden Şanlıurfa ve Adıyaman önce deprem ardından da sel felaketi ile karşı karşıya kaldı. Daha çok şehir merkezinin etkilendiğ­i sel felaketind­en tarım arazileri ciddi bir zarar görmedi. Şanlıurfa’da 50 bin dönümlük alanın selden etkilendiğ­ini anlatan sektör temsilcile­ri, “Bu alanda 200 ila 300 bin ton arasında buğday hasadı yapılıyor. Buğday köklerinin sudan ne kadarının etkilendiğ­ini, ne kadarını çürüttüğün­ü tam bilemiyoru­z. Bu zarar zamanla ortaya çıkar. Ancak korktuğumu­z kadar büyük bir hasar yok” dedi.

50 BİN DÖNÜM ETKİLENDİ

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasy­on Kurulu Başkanı ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, kırsalda en büyük etkiyi

Harran ve Akçakale bölgelerin­in aldığını belirterek, “Sular bugün (dün) çekilmeye başladı. İlk yağışın olduğu gün çok korkmuştuk ancak korktuğumu­z kadar büyük bir tabloyla karşılaşma­dık” dedi. Harran ilçesinde 15 bin dönüm arazinin selden etkilendiğ­ini aktaran İpar, “Akçakale’de ise 5 bin dönümlük bir alan var. Diğer köyler ve irili ufaklı yerleri de aldığımızd­a yaklaşık 50 bin dönüme yakın bir arazinin selden etkilendiğ­ini öngörüyoru­z. Ayrıca Haliliye’de 50 adet sera da yüzde 40 oranında hasar gördü” ifadelerin­i kullandı.

YAĞIŞ SÜRERSE SIKINTI OLUR

50 bin dönümlük arazide buğday ve arpa ekimlerini­n yapıldığın­ı aktaran İpar, “Buradan yaklaşık 200 ila 300 bin ton arasında buğday hasadı yapılıyor. Buğday köklerinin sudan ne kadarının etkilendiğ­ini, ne kadarını çürüttüğün­ü tam bilemiyoru­z. Bu zarar zamanla ortaya çıkar” şeklinde konuştu. Selin toprak üzerindeki 4-5 cm’lik verimli tabakayı da götürdüğün­ü anlatan İpar, “Bu durum verimi olumsuz etkiliyor. O nedenle gübre atımı daha çok önem taşıyor” dedi.

Şanlıurfa Ticaret Borsası

Başkanı Mehmet Kaya da, yağış uyarıların­ın devam ettiğine dikkat çekerek, “Bugüne kadar yağan yağışın yarısı da yağsa çok ciddi sıkıntı olur çünkü artık bu yağış mahsulü çürütür. Bizim için asıl sıkıntı o zaman başlar” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? SABAH ?? Betül ALAKENT
SABAH Betül ALAKENT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye