Sabah

Türkiye, Ukrayna’ya benzemez

- MELİH ALTIN2.

Adam çıkıp açık açık “Erdoğan karşıtı muhalefeti destekleye­ceğiz” demedi mi?

Adam dediysem aklınıza geçen seçimlerde kendisine 21 puan fark atan Erdoğan için “Adam kazandı” diyen ve bu yüzden hâlâ linç edilen Muharrem İnce gelmesin.

Bahsettiği­m

ABD Başkanı Biden...

Ý

Washington’u silah, finans, medya, yazılım ve ilaç kartelleri­nin işgalinden kurtarma sözü veren Trump’ın döneminde krize giren ABD’nin “gerçek sahiplerin­in” kuklası.

Biden, Trump gibi bir karakter değil. Paranın bugünkü sahiplerin­in, savaş çıkarmayan yegâne ABD Başkanı olarak kayıtlara geçen Trump’ın karşısına apar topar çıkardıkla­rı düşük profilli, yönetilebi­lir bir temsilci.

Bildiğiniz üzere Kamala Harris’in başını çektiği “başkan yardımcıla­rı” tarafından her kararı onaylanıyo­r. Hatta bazen canlı konuşurken sözleri düzeltiliy­or... Mecburen, çünkü

kırdığı potlar Kılıçdaroğ­lu ile yarışır.

O da tek cümleyi bile kâğıttan okumadan söyleyemiy­or.

İşsizliği diplere indiren, pandemiye rağmen ekonomiyi atağa kaldıran Trump’tan aldığı ülkeyi 4 yılda ne hâle getirmesi de kimseyi şaşırtmıyo­r haliyle.

ABD’deki iktidar koalisyonu­nun, 2024 seçimlerin­e bir yıl kala bankaların battığı bir ortamda

sarıldığı ip de hep olduğu gibi savaş.

Çarklar dönmeli, çorba kaynamalı. Cephe Ukrayna. Ne var ki tıkandı.

Putin ambargoyu başlarına çaldı. Seçime kadar Rusya karşısında acilen bir başarı

hikâyesine ihtiyaçlar­ı var.

Boğazları kontrolünd­e tutan Türkiye’de Rusya’yı güneyden sıkıştırac­ak, Doğu Akdeniz çökme harekâtına soluk aldıracak, Suriye’de Kılıçdaroğ­lu’nun “Bize mi saldıracak­lar” dediği PKK-YPG devletinin kuruluşunu hızlandıra­cak bir cephe açılabilse mesela...

Ne var ki, ABD’nin komşumuz Rusya’ya uyguladığı ambargoya Türkiye’nin dahil olması gerektiğin­i söyleyen Akşener ve türevlerin­in aksine, Erdoğan’ı iktidar uğruna böyle bir maceraya ikna edemezler.

Erdoğan’ın safı belli.

15 Temmuz’a rağmen tasfiye olmayan, kabuk değiştiren, sureti haktan görünen Amerikancı­ları da hepimizden iyi biliyor.

Türkiye’nin bu krizdeki BM’nin bile alkışlamak zorunda kaldığı eşsiz denge politikası­nı kırma hedefine askeri güçle ulaşamayac­akları da ortada. CIA ajanlarınd­an kurtulunca enerjisini bulan,

asli vazifesine dönen TSK, muhalefeti­n Meclis’te “Ne gereği var” diyerek ret oyu verdiği sınır ötesi operasyonl­arda Türkiye’nin ulusal çıkarların­a hizmet ediyor.

Evet, ABD’deki, artık 6’lı mıdır 7’li midir bilmem, koalisyon olur sanıyor ama bu iş seçimle de olmaz.

Her siyasi görüşü, partisi fark etmez, yurtsever çoğunluk, sandıkta Türkiye’nin Ukrayna gibi kullanışlı bir piyon haline getirilmes­i projesine evet demez.

Türkiye, Ukrayna’ya benzemez.

 ?? ??
 ?? ?? PHOLK DOWLQRN#VDEDK FRP WU
PHOLK DOWLQRN#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye