Sabah

DEPREMIN FATURASI 2 TRILYON LIRA

- Hazal ATEŞ ANKARA CUMHURBAŞK­ANLIĞI

Strateji ve Bütçe Başkanlığı, ülkeyi yasa boğan ve 11 ili etkileyen depremleri­n maliyetini hesapladı. Kahramanma­raş ve Hatay Depremleri Raporu’nda sahadan gelen güncel verilere göre depremde toplam 1.6 trilyon lira maddi hasar tespit edildi. Esnafın gelir, sigortacıl­ık sektörü kayıpları ile makroekono­mik etkiler dikkate alındığınd­a depremin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükü 2 trilyon lira (103.6 milyar dolar) tahmin edildi. Bu tutarın milli gelire oranı yüzde 9 olurken, 1999 Marmara Depremi’nden yaklaşık 6 kat daha fazla maddi hasar ve kayıp oluştu.

Bugüne kadar tespit edilen hasar ve önerilerin yer aldığı deprem raporunda 518 bin konut ağır hasarlı ve yıkık olarak belirlendi. Orta hasarlı konut yaklaşık 132 bin, az hasarlı konut sayısı da 1 milyon 300 bin adet civarında kayda geçti. Bu veriler ışığında deprem sonrasında 2 milyon 273 bin 551 kişi doğrudan barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Rapora göre, deprem bölgesine yapılan acil destek ve harcamalar, enkaz kaldırma faaliyetle­ri, sigorta ödemeleri, gelir kaybı ödemeleri, diğer tüm destek ve harcamalar­ın yanı sıra milli gelir azalması nedeniyle toplamda 351.4 milyar liralık kayıp oluştu.

YÜZDE 54. ’U KONUT HASARI

Rapora göre, depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükü içerisinde en önemli bileşenini yüzde 54.9 oranıyla konut hasarı oluşturdu. Parasal değeri de 1 trilyon 73 milyar lira, yaklaşık 57 milyar dolar olarak hesaplandı. İkinci ağırlıklı hasar kalemi kamu altyapısı ve hizmet binalarınd­aki yıkımdan oluştu. Maliyet içindeki payı 242.5 milyar lira, yaklaşık 13 milyar dolar olarak tahmin edildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye