Sabah

DEPREMZEDE ÖĞRENCIYE ÇAĞDIŞI MUAMELE

DEprEmIn vurDuğu HAtAy’DAn AIlEsIylE EskIşEHIr’E GIDEn 15 yAşınDAkI kız öğrEnCI T.N.İ., kAyıt yAptırmAk IçIn BAşvurDuğu ÖzEl ÇAğDAş OkullArı’nA BAşörtülü olDuğu GErEkçEsIy­lE kABul EDIlmEDI CHP’lI YılmAz BüyükErşEn’In yönEtICIsI olDuğu vAkFA BAğlı okulDA

- YılmAz BüyükErşEn

Eskişehir’de, kuruculuğu­nu ve yönetim kurulu başkanlığı­nı CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmalar­ı Vakfı’na (ESBAV) bağlı Özel Çağdaş Okulları, bir skandala sahne oldu. Depremzede ailenin okula kaydettirm­ek istediği kız öğrenci, başörtülü olduğu için okula alınmadı.

Hatay’da depremi yaşayan aile, taşındıkla­rı Eskişehir’de 9. sınıf öğrencisi olan başörtülü kız çocukları T.N.İ.’nin naklini Çağdaş Okulları’na aldırmak istedi. İddiaya göre Okul Müdürü İsmail Samur, “Bu okulda hiç başörtülü öğrenci yok. Burada zorlanırsı­n” diyerek öğrenciyi ve velisini başka bir okula gitmeleri için ikna etmeye çalıştı. Samur’un 28 Şubat zihniyetin­i hatırlatan tavrı üzerine aile, okuldan ayrılarak T.N.İ.’yi, Eskişehir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne kaydettird­i.

‘DE3REMDEN DAHA ACI’

Aile, kızlarının başörtülü olduğu için ayrımcılığ­a maruz kaldığını belirterek Eskişehir Valiliği’ne okul hakkında şikâyette bulundu. Baba Z.İ. ve anne E.İ., “Depremde onlarca yakınımızı kaybettik ama bu olay bize çok daha acı geldi” dedi. Skandalın ardından Eğitim BirSen

Genel Başkanı Ali Yalçın, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na suç duyurusund­a bulundu. Ali Yalçın, “Depremzede öğrencinin başörtülü olduğu için karşılaştı­ğı rezalete sessiz, duyarsız kalınamaz. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na da başvurduk” diye konuştu.

Eğitim Bir-Sen Eskişehir 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Akar ve beraberind­ekiler dün okulun önüne siyah çelenk bıraktı. Akar, “Müdür, öğrenciyi ve velisini başka bir okula gitmeleri için 28 Şubat’tan kalma ikna odası kurarcasın­a ikna etmeye çalışıyor. Bir depremzede çocuğa sırf başörtüsün­den dolayı 28 Şubat sürecini anımsatan tavrın takınılmas­ı akıllara durgunluk verecek derecededi­r. Bu çirkin davranışı şiddetle kınıyorum. Başörtüsü nedeniyle depremzede bir öğrenciyi dahi ötekileşti­recek kadar gözü dönmüş, köhnemiş ve kendinden başkasına yaşam hakkı tanımayan, eğitim hakkını elinden alan zihniyete karşı sessiz kalmamız mümkün değildir” dedi.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, konuya ilişkin “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçu kapsamında soruşturma başlattı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Okul MüDürü İsmAIl SAmur ??
Okul MüDürü İsmAIl SAmur
 ?? ?? Ömer ÇETİN
SABAH
Ömer ÇETİN SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye