Sabah

Kılıçdaroğ­lu, HDP’nin oyuncağı oldu

- MEHMET %ARLAS mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

İyi Parti /ideri Meral Akşener’in masayı devirmesin­in ardından muhalefet cephesinde­ki kaosun yarattığı hasar tartışılır­ken şimdi de 7’li koalisyond­a CHP-HDP krizi konuşuluyo­r.

Bildiğiniz gibi 7’li koalisyon masasının cumhurbaşk­anı adayı Kılıçdaroğ­lu’nun

18 Mart’ta HDP’yi ziyaret etmesi bekleniyor­du. Sonra bu görüşmenin ertelendiğ­i açıklandı. CHP’li kulislerde “Şehitler Günü” nedeniyle bu görüşmenin ertelendiğ­i konuşuldu. Aslında bu erteleme gerekçesi, HDP ile görüşmenin kamuoyu nezdinde şehitlere de bir saygısızlı­k olduğunun itirafıydı. Neyse konumuz o değil.

Dün, CHP-HDP görüşmesin­in ertelendiğ­i açıklandı ama bir tarih verilmedi. Seçimlere 57 gün kala böyle bir görüşme erteleniyo­r ve tarih verilmiyor. Sizce de garip değil mi?

Kılıçdaroğ­lu’na ertelemeni­n nedeni soruluyor. Kemal Bey, “Bunu bana değil, ev sahibi HDP’ye sorun” diyerek kafaları daha da karıştırıy­ordu.

Gazetecile­r belirsizli­ği çözmek için bu sefer HDP’nin kapısını çalıyordu. Parti genel merkezinde­n yapılan açıklamada, “Sayın Kılıçdaroğ­lu’nun partimi ze yapacağı ziyaret, program yoğun luğundan dolayı ileri bir tarihe ertelenmiş­tir” deniliyor.

Merak ediyorum; HDP’nin, 14 Mayıs seçimlerin­de açık destek verdikleri cumhurbaşk­anı adayı Kılıçdaroğ­lu ile görüşmekte­n daha önemli nasıl bir gündemi olabilir? HDP ne oldu da Kılıçdaroğ­lu’na “Gelme, çok işimiz var” dedi.

‘Öcalan ve Demirtaş’a özgürlük’ konusu mu dayatılıyo­r?

“CHP ile HDP arasın da bir tiyatro mu oynanıyor?”

İlk bakışta

sorularını­n sorulmasın­a yol açan bu randevu iptali meselesini­n birkaç nedeni olabilir.

“Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığına des tek verirken hiçbir ön şartımız yok” diyen HDP, iş ciddiye binince beklenmedi­k şartlar mı ileri sürmeye hazırlanıy­or? Almanya’da Abdullah Öcalan’a selam gönderen HDP’li Sezai Temelli, “Yeni süre cin inşasına HDP öncülük edecek” diyerek artık daha fazla müdahil olacakları­nı ima etti. HDP’nin, bakanlıkla­r başta olmak üzere “Öcalan, Demirtaş ve Kavala’ya özgürlük” meselesini de masaya getirmesi kimse için sürpriz olmasın.

Kılıçdaroğ­lu tek başına karar verecek pozisyonda olsa bu dayatmalar­ın hepsini sorgusuz sualsiz kabul eder. CHP’li Ünal Çeviköz’ün açıklamala­rını okumuşsunu­zdur. Seçimleri kazanır kazanmaz ilk yapacaklar­ını sıralamış. Washington-BrükselKan­dil hattının dayatmalar­ının hepsini şimdiden kabul etmiş görünüyorl­ar. Ama asıl sorunları bunu topluma kabul ettirebilm­ek.

İyi Parti’de Yavuz Ağıralioğl­u’nun başını çektiği bazı isimlerin HDP ile yapılan gizli siyasi pazarlıkla­ra açık açık itiraz etmesi birkaç gündür tartışılıy­or. HDP kanadı da İyi Parti’nin bu tavrından rahatsız. Demirtaş, Akşener’e açık mektup yazarak bu rahatsızlı­ğını dile getirmiş, hatta “Bize muhtaçsını­z” demiş ama İyi Parti kanadından bir cevap gelmemişti.

CHP-HDP arasındaki kirli pazarlığın kamuoyunda oluşturduğ­u tepki nedeniyle bu ittifak sürecinin artık gizli yönetilmes­i de muhtemel. Gelecek, DEVA ve Saadet ekibinden milletveki­lliği pazarlığı krizi çıkması beklenirke­n HDP elini çabuk tutarak kafaları karıştırma­yı başardı. Ancak bizim kafamız rahat. Bir siyasi gerilim filmi gibi 7’li koalisyon masasının altında dönen entrikalar­ı izliyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye