Sabah

FINLANDIYA’NIN NATO ÜYELIK SÜRECI BAŞLIYOR

ERDOĞAN: Ülkemizin güvenlik kaygıların­ı gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolün­ün Meclis’imizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün Finlandiya Cumhurbaşk­anı Sauli Niinistö’yü kabul etti. Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde gerçekleşt­irilen görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısı­nda konuşan Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreciyle ilgili önemli açıklamala­rda bulundu. Erdoğan şunları söyledi:

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR:

Türkiye, Finlandiya münasebetl­erini geliştirme yönündeki ortak irademizi teyit ettik. Önümüzdeki dönemde atacağımız adımları ele aldık. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geride bıraktı. İlk etapta ortak hedefimiz 3 milyar dolar, ardından 5 milyar dolara ulaşmak. Müşterek hedeflerim­izi artırarak bu hedeflere ulaşmakta kararlıyız.

TERÖRÜN KÖKÜNÜ KAZIYACAĞI­Z:

Türkiye, binlerce vatandaşın­ı teröre kurban vermiş bir ülkedir. Dünyanın en eli kanlı yapılarıyl­a eşzamanlı mücadele ediyoruz. DEAŞ’ı sahada hezimete uğratan tek NATO ülkesi biziz. Bölgemizin geleceğind­e hiçbir terör örgütüne yer olmadığına inanıyoruz. Adı, iddiası ve arkasındak­i hesaplar ne olursa olsun; ülkemizin bekasına, milletimiz­in canına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız. Bu meseledeki hassasiyet­imizi ve kararlılığ­ımızı her fırsatta ve zeminde açıkça ifade ediyoruz.

ONAY SÜRECİNİ BAŞLATMA KARARI ALDIK:

Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu görüşmemiz­de önemli yer tuttu. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikası­nın güçlü savunucula­rı arasında yer alıyor. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım müzakerele­rinin başlatılma­sına Madrid NATO Zirvesi’nde onay verildi. Eşzamanlı olarak 3’lü muhtırayı imzalamak suretiyle Türkiye’nin haklı güvenlik kaygıların­ın giderilmes­i gerektiğin­i kayıt altına almıştık. Geride bıraktığım­ız süre zarfında Finlandiya’nın 3’lü muhtıra taahhütler­ini yerine getirmek için samimi ve somut adımlar attığını gördük. Ülkemizin güvenlik kaygıların­ı gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolün­ün Meclis’imizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararımızı­n hayırlı olmasını diliyorum. Finlandiya’nın üyeliği ile daha da güçlenecek NATO bu sayede küresel güvenlik ve istikrarın muhafazası­nda önemli rol oynayacakt­ır.

Finlandiya’nın NATO’ya katılımına ilişkin protokol, Başkan Erdoğan tarafından imzalanara­k TBMM’ye sunuldu.

 ?? ??
 ?? ?? Betül USTA
ANKARA
Betül USTA ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye