Sabah

Anket planları

- HASAN BASRI YALd,N hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

hlkemizde anketçili ğin hâli içler acısı. Her seçimde bir sürü anket firmasının tutar sız sonuçlar yayınlamas­ı na artık alıştık. Bir seçimde sonuçları tutturan, başka bir seçimde manipülasy­onun odağı haline dönüşüveri­yor.

Aslında anket firmala rının yöntemleri­nin hata lı olduğunu ve Türkiye’nin yaşa dığı sosyoekono­mik dönüşümler başta olmak üzere birçok değiş keni sağlıklı biçimde kullanama dıklarını daha önceleri birkaç kez yazdım. Hatalı kurgulanan birçok anketin hatalı sonuçlar vermesi de kaçınılmaz oluyor.

Ancak piyasadaki birçok anket firmasının sadece MASUM HATALAR YAPMADığıN­ı biliyo ruz. Nereden mi? Çok basit. Hem sicillerin­den hem de bu sıralar açıkladığı sonuçlarda­n. Mesela bunlardan biri 2018 seçimlerin­de ERDOğAN’ın oyunu yüzde 39 bul muş. Halbuki ERDOğAN YüZDE 52 ILE SEçILMIşTI. 13 puanlık bir fark hangi yanlış yöntemi kulla nırsanız kullanın çıkmaz.

Aynı firma bugünler de yine anket yayınlıyor ve KıLıçDAROğ­LU’nun yüzde 57 ile kazanacağı­nı iddia ediyor. Tabii ki konuyu yakından takip eden ve az çok bilgi sahibi olan insan ları kandırma şansı yok. Ancak asıl dert bu değil. Konuyla yakın dan ilişkili olmayan GENIş KIT LELERI MANIPüLE ETMENIN, ONLARıN SEçIM DAVRANışLA­Rı Nı ETKILEMENI­N peşinde bunlar. Mesela, Kılıçdaroğ­lu’nu yüzde 57 gösteren bu şirket aklı sıra muha lif seçmene cesaret vermek ve iktidar taraftarla­rının da moralini bozmak istiyor.

Ancak bu bile çok iyi hesap lanmış bir strateji değildir.

Zira bu tür manipülasy­onların beklenen sonuçları verdiği veya vereceği de oldukça şüpheli. Moralini bozmaya çalıştığın­ız seç menin işi daha da ciddiye alma sına ve iktidar arkasında sıra lanmasına neden olabilirsi­niz. Veya cesaretlen­dirmek istediği niz muhalif seçmeni de rehavete sürükleyeb­ilirsiniz.

Elimde bir araştırma yok ama son 20 yılda yaşananlar­a bakacak olursak bu anket manipülasy­on larının tam tersi yönde işlediğini söyleyebil­irim. Genelde

MUHALE FET ABARTıLDı AMA IKTIDAR SEç MENI BEKLENTINI­N AKSINE IKTI DARA DAHA FAZLA DESTEK OLDU.

Bu sefer de aynı sonuçları görebi leceğimizi düşünüyoru­m.

Ancak dikkat çekici başka bir durum daha var. Bu abartı lı anketler sanki bir şeylerin alt yapısını inşa etmek için de üreti liyor olabilir. Bazıları zaten bu tür anketler yayınlayıp ardından da “Adil bir seçimde Erdoğan kaza namaz” demeyi de ihmal etmi yor. Çok tehlikeli bir ateşle bilerek oynuyor.

SEçIMLERI MUHALEFET KAY BEDERSE BIR şAIBE YARATMAK IçIN şIMDIDEN YATıRıM YAPAN BIRILERI VAR. İşte bence bunla ra karşı uyanık olmamız gerek. Zira ben BUNLARıN ANKET şIRKETI FALAN DEğIL PARAVAN öRGüTLEN MELER OLDUğUNU düşünüyoru­m. Yanlış veri üretmek, bilgi kirlili ği oluşturmak, toplumu manipü le etmek ve siyaseti dizayn etmek için kurulmuş yapılar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye