Sabah

Bugün Çanakkale GEÇILMEZ OLDU

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz 108. yılı coşkuyla kutlanıyor. Çanakkale’deki zafer, başta Seyit Onbaşı olmak üzere daha nice kahramanla­rın insan üstü mücadelele­riyle kazanıldı

-

Türkiye Cumhuriyet­i’nin en önemli zaferlerin­den olan 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yılı her yıl olduğu gibi bu yıl da yurdun dört bir yanında törenlerle kutlanıyor.

Vatanı düşman çizmelerin­e çiğnetmeme­k için İtilaf Devleti’nin çelikten ordusuna karşı imanla ve tek yürek halinde verilen mücadeleni­n adıdır Çanakkale Zaferi. Çanakkale Cephesi’nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık, Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini de ateşledi. Bu cephede verdiği mücadele ve gösterdiği üstün komuta kabiliyeti sayesinde Mustafa Kemal Paşa da büyük ün kazandı. Osmanlı kuvvetleri bu savaşta kendisinde­n çok daha üstün teçhizata sahip düşman ordusuna karşı büyük bir imanla mücadele vererek dünya savaş tarihine geçen destansı bir zaferin anıtını dikti. Her siperde ayrı bir destan başlatan askerlerim­iz, düşmana karşı verdiği mukaddes mücadeleyi zaferle sonuçlandı­rdığında, dünya tarihinin zirve sayfaların­a da “Çanakkale geçilmez!” ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırdı.

TÜRK’ÜN DESTANI 2LD8

Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya ile ittifak halinde bulunan Osmanlı Devleti; İngiltere, Fransa ve Rusya’dan oluşan

İtilaf devletleri­ne karşı mücadele verdi. İtilaf devletleri, Çanakkale Cephesi’ni müttefikle­ri Rusya’ya destek sağlamak ve İstanbul’u işgal ederek Osmanlı Devleti’ni saf dışı etmek üzere açtı.

Ancak yaptıkları hesap çarşıya uymadı. Çanakkale Boğazı’nı ve İstanbul’u ele geçirmeyi amaçlayan İtilaf kuvvetleri 1915’in 19 Şubat’ından itibaren başlattıkl­arı her saldırıda başarısız olarak geri çekilmek zorunda kaldı. İtilaf Donanması büyük kayıp vererek savaş gücünün 1/3’ünü kaybetti. Böylece İngiliz Deniz Bakanı Winston Churchill ve Akdeniz Sefer Kuvvetleri Komutanı Sir Ian Hamilton da kara harekâtı olmaksızın boğazın denizden geçilemeye­ceğine ikna oldu. 325 gün süren Çanakkale Savaşları 9 Ocak 1916’da Türk Ordusu’nun zaferiyle sona erdi. Çanakkale’de 18 Mart 1915’te elde edilen deniz zaferi ise Türkiye’nin geleceği için bir dönüm noktası oldu, Çanakkale’nin geçilemeye­ceğini kanıtladı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye