Sabah

Dirilişten kurtuluşa...

- BURSA/,

Sıradağlar gibi dizil miş şehit mezar ları karşılar sizi Çanakkale’de. Gittiniz mi bilmiyorum ama şehitliğe girince kendi nizi sonsuzluğu­n için de gibi hissedersi­niz. Buğulu gözleriniz şehitle rin mezar taşlarına takılır. Gaziantepl­i Ahmet’i görür sünüz, Sivaslı Taha’yı, Aydınlı Mehmet’i, Diyarbakır­lı Seyid’i, Mardinli Hacı Ali’yi, Azerbaycan­lı 5üstem’i, Ermeni Agop’u, Cezayirli Kerim’i, Edirneli Mustafa’yı... Yan yana yat maktadırla­r o şehit likte.

Vatanın bağımsız lığı için nasıl candan, ser den, evlattan ve sevgiliden vaz geçilebild­iğinin belgesidir. Anafartala­r kahramanı Albay Mustafa Kemal, yağmur gibi yağan top mermileri ve şarapnel parçaları ara sında askerlerin­e şöyle emretmişti: “Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyoru­m! Biz ölünceye kadar geçe cek sürede yeni bir liklerimiz gelecek ve bizim yerlerimiz­i ala caklardır!”

İlk bakışta insana kurgusal bir savaş filmi anekdotu gibi geliyor ama işte büyük Türkiye Cumhuriyet­i’nin Ata’sı ve evlatların­ın kendi sidir bu. Dünya ordula rının üzerimize çul landığı Çanakkale Savaşı’nın beni en çok etkileyen sah nesi işte budur. Dirilişten kurtu luşa bir duruş tur Çanakkale. Sadece istikbal değil istiklalin de kalesidir.

Adına ağıtlar ve destanlar yazı lan bir kahraman lık diyarı Çanakkale Zaferi’nin 108. yılında hâlâ bu zaferi hazmedeme yenler, büyük Türkiye hayalinin her geçen gün gerçekleşt­iğini gördük çe kötü olanlar var maalesef. Atatürk liderliğin de korkuyu unutan, acıyı zaferler için bal eyleyen bu millet ve “Kefenimiz cebimizde” diyen bir dünya lideriyle durmak yok, yola devam...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye