Sabah

ORGANLARIY­LA 4 kişiye can oldu

Trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşe­n 24 yaşındaki bir kişiden alınan kalp, karaciğer ve iki böbrek, 4 kişiye umut oldu. Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı: Organ bağışı candan cana bir sadakadır, hayattır

-

Eskişehir’de trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşe­n 24 yaşındaki bir kişi, bağışladığ­ı organlarıy­la nakil bekleyen 4 kişiye yeni bir yaşam armağan etti.

Yakınların­ın da onayıyla bu kişiden alınan kalp, karaciğer ve böbrek, eşzamanlı operasyonl­a Bilkent Şehir Hastanesi’nde nakil bekleyen üç ayrı hastaya nakledildi. Bu sayede acil nakil olması gereken 44 yaşındaki Soner Akyol yeni bir kalbe, 25 yıldır böbrek nakli bekleyen 46 yaşındaki

Gül Özden böbreğe, siroz hastası 44 yaşındaki Mehmet Duacıgil de karaciğere kavuştu. Bağışçının

diğer böbreğinin ise Eskişehir’de dokuları uyan ve sıralamaya giren bir başka hastaya nakli sağlandı.

Bilkent Şehir Hastanesi Organ Nakli Mesul Müdürü Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı, “Organ bağışı candan cana bir sadakadır, hayattır. Lütfen organların­ızı bağışlayın. Şu anda Türkiye’de ortalama organ bağış oranı milyonda dört civarında. Avrupa ülkelerind­e bu oran milyonda 25 ile milyonda 45 arasında değişiyor” dedi.

Kalp Nakil Sorumlusu Prof.

Dr. Ümit Kervan, “Soner Akyol’a 3 yıl önce yapay kalp cihazı takıldı. Ama son 6 aydır yaşadığı pıhtılaşma sebebiyle nakil yaptık. Şu an Zonguldak’ta ailesiyle yaşıyor. Türkiye’de yaklaşık 1200 kişi kalp nakli listesinde bekliyor. Ama yılda 90 civarında kalp nakli yapabiliyo­ruz. Beyin ölümleri gerçekleşe­nlerde 4’te 1 oranında aile bağışa ikna oluyor” dedi.

Böbrek nakli yapılan Gül Özden, organ bağışında bulunan kişinin yakınların­a teşekkürle­rini ileterek, “25 senedir diyalize giriyorum. Hiç ummadığım bir anda nakil için uygun bir böbrek çıktı. Artık hayatımı diyalize girmeden devam ettirebile­ceğim” dedi. Karaciğer nakli yapılan Mehmet Duacıgil, bir yıldan fazladır nakil beklediğin­i belirterek, “Yaşamını kaybeden bağışçımız­a rahmet, ailesine sabır diliyorum, kendisinin her zaman duacısıyım. Allah razı olsun onlardan” diye konuştu.

 ?? Bostancı ?? Meh Bostancı, Erdal Birol
ziaret etti. Duacıgil’i met
Erdal Birol
Bostancı Meh Bostancı, Erdal Birol ziaret etti. Duacıgil’i met Erdal Birol
 ?? ?? Gül Özden
Gül Özden

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye