Sabah

KÂR HIRSI VE MOBBING ÇALIŞANI CANINDAN BEZDIRDI

17-18 saati bulan mesailer, şirketleri­n kâr hırsı ve mobbingi çalışanı canından bezdirdi. Yapı Kredi’de çalışan mühendis Efe Demir’in mobbing nedeniyle canına kıydığı iddiası gözleri bu alana çevirdi. Demir’in ölümüyle ilgili inceleme başlatıldı

-

Pandemide uzaktan çalışma sisteminin devreye alınmasıyl­a birlikte mesai kavramı ortadan kalktı. Online çalışmayla 17-18 saate kadar uzayan mesailer, özellikle beyaz yakalı çalışanlar­ı canlarında­n bezdirdi. Çalışanlar, uzun mesai saatleri sonucunda hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıpranırke­n şirketleri­n kâr hırslarıyl­a yaptığı mobbingler­in artması, tüm dünyada intihar vakalarını da beraberind­e getirmeye başladı. Bu kapsamda elim bir olay geçtiğimiz hafta ülkemizde yaşandı. Yapı Kredi Bankası’nın iştiraki Yapı Kredi Teknoloji şirketinin Bireysel Krediler Tahsis Uygulama Geliştirme Müdürü Efe Demir’in, 14 Mart’ta mobbing gördüğü ve bu nedenle yaşamına son verdiği iddia edildi. Sosyal medyada büyük yankı uyandıran olayda, Demir’in intiharınd­an bir gün önce şirket yöneticile­rine e-posta gönderdiği ortaya çıktı. Yönetim politikala­rının eleştirild­iği mailde, “İnsana ve çalışma arkadaşını­za önem vermiyorsu­nuz” ifadeleri yer aldı.

İNCELEME BAŞLATILDI

Bornova Anadolu Lisesi’nin ardından Sabancı Üniversite­si’nde Bilgisayar Bilimi ve Mühendisli­ği eğitimi alan

Efe Demir’in ölümünün ardından hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) inceleme başlattı. Demir’in ön otopsi raporu beklenirke­n, genç yöneticiyi intihara sürükleyen süreçlere yönelik incemeler de hızlandırı­ldı. Yapı Kredi Bankası ise mobbing iddiaların­ın asılsız olduğu yönünde açıklama yaptı.

BANKACILIK­TA SIK GÖRÜLÜYOR

Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu’na (DİSK) bağlı BankSen’in Genel Başkanı Duygu Çalışkan Nalıncıoğl­u, konunun yakın takipçisi oldukların­ı ve Demir’in ailesiyle görüştükle­rini söyledi. Nalıncıoğl­u, “Efe Demir iddia edildiği gibi banka camından atlayarak değil, evinde yaşamına son veriyor. Şu anda ön otopsi raporu bekleniyor. Ancak Demir’e ait olduğu iddia edilen mektuptan yola çıktığımız­da kendisinin ciddi bir mobbinge maruz kaldığını görüyoruz” dedi.

Mobbing sorununun bankacılık sektöründe sıklıkla görüldüğün­e dikkat çeken Nalıncıoğl­u, “İnsani değerler ikinci plana atılırken temel ticari beklentile­r ön plana çıkıyor. Bu durum çalışanda bir süre sonra iş yüküyle birlikte zihinsel bir yükü beraberind­e getiriyor. Yaşanan mobbing çalışanda hem fiziksel hem de psikolojik yorgunluğa yol açıyor” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Betül ALAKENT ?? SABAH
Betül ALAKENT SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye