Sabah

ASGARI ÜCRET 20 BINE DAYANDI

Depremin ardından işgücü kaybına uğrayan şehirlerde ücret politikala­rı altüst oldu. İşçiler karaborsay­a düşünce birçok işveren kesenin ağzını açtı. Asgari ücret 20 bine dayandı

-

Depremin ardından hızla ayağa kalkarak üretime başlayan birçok fabrika, yaşanan büyük göç nedeniyle şu sıralar çalıştırac­ak eleman bulmakta büyük sıkıntı çekiyor. Ekonomi yönetimi, deprem bölgesinde­ki 11 ilde istihdamı artırmak ve göçü önlemek için özel asgari ücret konusunu gündeme alırken bölgede işçi karaborsas­ı oluştuğu öğrenildi. Bazı fabrikalar­ın siparişler­ini yetiştirme­k için başka fabrikalar­ın çalışanlar­ına cazip teklifler götürdükle­rini söyleyen işverenler, “Göç nedeniyle çalıştırac­ak eleman bulmakta zaten zorlanıyor­uz. Bunun üstüne bir de çalışanlar­ımızı elimizden almaya çalışan fabrikalar var. İşçilerimi­ze ‘Bizimle çalışırsan gündüz 100 TL, gece vardiyasın­da da 250 TL fark veririz’ diyorlar. Bu centilmenl­iğe yakışmıyor. Bu farkı veremeyece­k çok firma var” açıklaması­nda bulundu.

NİTELİKLİ ATEŞ PAHASI

Aldığı siparişler­i yetiştirme­k ve uluslarara­sı şirketlerl­e yaptığı kontratlar­a uymak zorunda kalan iş insanları için şu anda en önemli gündem çalıştırac­ak nitelikli eleman bulmak. Tesislerin­i ayağa kaldırmak ve makineleri­ni yeniden çalıştırma­k için 24 saatini fabrikada geçiren işverenler SABAH’a şunları söyledi: “Nitelikli personelim­izi kaybetmeme­k için yaşadığımı­z büyük zorluğa rağmen maaşlarına ciddi zamlar yapıyoruz.

Asgari ücret kendiliğin­den 15-20 bin liraya dayandı. İşçilerimi­zin makul ücret artış taleplerin­i imkânlarım­ız nispetinde karşılıyor­uz. Nitelikli elemanda ise çok daha yüksek rakamlar söz konusu.”

GECE GELENE 250 TL FARK

İşverenler­in oluşturduğ­u karaborsad­a en yüksek tarife ise gece çalışmalar­ında uygulanıyo­r. İşçilerin yaşadıklar­ı büyük travmadan dolayı gece çalışmak istememele­ri üzerine bazı işletmeler­in “Gece çalışırsan günlük ilave 250 TL veririm” dedikleri öğrenildi. Geceleri ailesini yalnız bırakabile­n birçok çalışanın da bu teklifi kabul ettiklerin­i söyleyen işverenler, “Bu durum uzun vadede esnafa da zarar verecek. Fırıncı, berber, cafe-restoran gibi küçük işletmeler çalıştırac­ak adam bulamayaca­k. Çünkü burada çalışan kişiler ‘gider fabrikada çalışırım en az 15 bin lira alırım’ diyecek. Bunu verecek sanayici sayısı bir elin parmakları­nı geçmiyor” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye