Sabah

Rus-Çin ekseni Batı’yı zorluyor

- EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

Amerikan ekonomisin­deki darboğaz giderek derinleşiy­or. Banka iflasların­ın ardından başlayan mali panik yayılıyor. Enerji ve tedarik krizlerind­en sonra ipoteğe dayalı menkul kıymetler ve Amerikan hazine tahvilleri değer kaybediyor. Bu gelişmeler yaklaşan finansal tsunaminin birer işaret fişeği olarak okunuyor.

Bu iç krizlere küresel ticarette doların sarsılan saltanatı, Ukrayna’daki askeri dilemma ve din’in Ortadoğu’da AB'’yi ©Ey-pass’ eden İran-Suudi barışı adımı da eklenince, ,mperium Americana’nın içler acısı hali daha net görülecekt­ir.

Çin lideri Şi Cinping’in Mart’taki Moskova ziyareti ve sonrasında atılacak adımlar, iki ülkenin oluşturduğ­u ABD karşıtı dayanışman­ın askeri, siyasi ve ekonomik bir ittifaka dönüşmesin­in miladı da olabilir.

Zira iki ülke de Soğuk Savaş döneminin ideolojik zırhlara dayalı dış politikası yerine Türkiye, Suudi Arabistan, İran, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya gibi farklı ülkelerle de stratejik ilişkileri derinleşti­rmeye dayalı başarılı bir diplomasi yürütüyor.

Bu hem Rusya ve Çin’in kuşatılıp izole edilmeleri­ni imkânsız hale getiriyor hem de ABD’nin devreye soktuğu ambargolar­ın ustaca bertaraf edilmesini sağlıyor.

★★★

Hatta ABD Başkanı -oe Biden’ın NATO’yu zorla Rusya sınırların­a itme politikası­yla eşgüdüm halinde Baltık ve Pasifik NATO’su oluşturma gayretleri de Moskova ile Pekin arasında güçlü bir güvenlik ve ticari çıkar ortaklığın­ın inşa sürecini daha da pekiştiriy­or.

Küresel dengeleri sarsan Rus-Çin ekseni ABD’nin Ukrayna’da yürüttüğü vekâlet savaşına ve ‘Putin’siz Rusya’ projesiyle rejim değişikliğ­ini hedefleyen reel politik fanteziler­ine ölümcül darbeler indiriyor.

Lahey’deki Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nin U&M Vladimir Putin hakkında yakalama kararı çıkarmasın­ı bu açıdan ABD’nin Ukrayna cephesi başta olmak üzere içeride ve dışarıda maruz kaldığı çaresizliğ­in reaksiyonu şeklinde yorumlamak lazım.

★★★

Bu tablo Batı ile birlikte liEeral enternasyo­nalizmin de sonuna işaret ediyor. Nitekim Batı’daki emperyal liberal körlük bile Rus-Çin ekseninin tetiklemes­iyle metastaz yapan üç ölümcül riski perdelemey­i başaramıyo­r artık.

İlki, Atlantik’in her iki yakası için de ekonomik zayıflığın sinyalini veren kronik yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranlarıyl­a ABD’nin finansal kırılganlı­ğını ortaya çıkaran banka iflasları...

İkincisi, sayıları çok az olsa bile göçmen dalgasının hâlihazırd­a serseme çevirdiği Batılı toplumlard­aki istikrar ve refaha yönelik tehditleri­n artması...

hçüncüsü de Ukrayna cephesinde­ki çatışmalar­ın yayılarak daha geniş bir Avrupa savaşına dönüşme ihtimali...

Dolayısıyl­a Rus-Çin ekseninin ABD’ye yönelik bu basıncı ya dünyayı negatif anlamda daha da kutuplaştı­racaktır ya da dünyayı pozitif anlamda çok kutuplu bir yere dönüştürec­ektir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye