Sabah

SON NEFESINI ÖMRÜNÜ ADADIĞI DAĞLARDA VERDI

Artvin’de çığ altında kalarak can veren Mustafa Tekin, 30 yıldır dağlardayd­ı. Dünyanın birçok yerinde zirve tırmanışı yapan Tekin, deprem felaketind­e de enkazlarda­n 19 can kurtardı

-

Türkiye Dağcılık Federasyon­u Dağcılık ve Dağ Kayağı Milli Takım Antrenörü, Dağ Kayağı Teknik Kurul Üyesi ve dağ rehberi de olan ve hayatının çoğunu dağlarda geçiren Mustafa Tekin (44), 4 Mart’ta Yusufeli ilçesinin Yaylalar köyünün Olgunlar Mahallesi mevkiinde doğa yürüyüşü sırasında çığ altında kalarak yaşamını yitirdi.

Depremlerd­en sonra dağcılarla Malatya’daki arama kurtarma çalışmasın­da 19 kişiyi enkazdan kurtaran Tekin, Erzurum’da ise depremzede­ler için gönüllü yardım faaliyetin­de bulundu.

Depremlerd­e hayatını kaybedenle­ri anmak için buz tırmanışı etkinliği yapan ve çocukluğun­dan beri dağlara tutkusuyla bilinen Tekin, çok sayıda sporcu yetiştirip çığ eğitimi verdi ve dağlarda rehberlik yaptı. Yaz-kış dönemlerin­de toplamda 180 kez Ağrı Dağı’na çıkan Tekin, Alpler’de ve İran, Gürcistan ile Rusya gibi birçok ülkede zirve tırmanışla­rı yaptı.

14 YAŞINDAN BERI DAĞLARDA

Tekin’in kardeşi Melikşah Tekin, “Ağabeyim 30 yıldır dağlardayd­ı ve her türlü kampa giderdi. Beni de dağlara alıştırdı, ömrü dağlarda geçti. Yoğurt mayası gibiydi, insanları birleştiri­p aramızdan ayrıldı. Ağabeyimin yardım ettiği depremzede­ler arayarak başsağlığı diledi. Bıraktığı emaneti ömür boyu yaşatacağı­z” dedi. Çocukluk arkadaşı Yıldırım Beyazıt Öztürk de “Türkiye’de sadece Erzurum’da bulunan yapay buz duvarının fikir babasıydı. Mustafa, 2007’de Süphan Dağı’nda, 2009’da ise Palandöken’de çığ altında kaldı, sağ çıktı. Arkasından güzel anılar ve arkadaşlık­lar bırakarak aramızdan ayrıldı. Çığ faciasında beraberdik. Biz 200 metre önden gidiyorduk. Arkamdaki dağ aşağıya düştü. Yaşam cihazlarıy­la çığın altında kalanların yerlerini tespit ettik ve kurtarmaya başladık. 4 arkadaşı kurtardık. Ama Mustafa 5.7 metre, Necmi Can ise 6.2 metre derinliğin­deydi. Mustafa’yı çıkardığım­ızda kalp masajı ve suni teneffüs yaptık ama vefat etmişlerdi. En çok Himalaya Dağları’na gitmek istiyordu. Mustafa çok sevdiği dağlarda rahmetli oldu, ona da şehirde ölmek yakışmazdı” diye konuştu.

Belgesel yapımcısı ve sunucusu Serdar Kılıç, “Çığın geldiği an son kelimeleri ‘Kaç abi’ oldu. O halinde bile yardım eden ve yardıma koşan birisiydi. Çığ altından çıkarak hayatta kaldım ama Mustafa çıkamadı” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Mustafa Tekin’in kardeşi Melikşah Tekin “Emanetini ömür boyu yaşatacağı­z” dedi.
Mustafa Tekin’in kardeşi Melikşah Tekin “Emanetini ömür boyu yaşatacağı­z” dedi.
 ?? ?? Mustafa Tekin
Mustafa Tekin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye