Sabah

Devlet 168 bin liralık gelir vergisi borcunun 103 bin lirasını siliyor

- Hazal ATEŞ/ANKARA

MİLYONLARC­A vatandaşın yüzünü güldüren yapılandır­ma yasası, vergi borcu olanlara da büyük fırsat sunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı bunu örneklerle anlattı. 63 bin liralık gelir vergisi borcu yatırılmad­ığı için cezalarıyl­a 168 bin liraya ulaşan borcun 103 bin lirası siliniyor. Ekim 2021’de verilmesi 61 bin 500 liralık KDV’nin beyannames­i süresinde vermediği için cezalarıyl­a 117 bin 543 lira ödenmesi gereken vatandaş yapılandır­mayla 56 bin 331 liralık idari para cezasından kurtulacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı milyonlarc­a vatandaşın elini rahatlatac­ak imkân ve ödeme kolaylıkla­rı başta olmak üzere yapılandır­ma fırsatları, ödeme takvimini anlatan tebliğ taslağı hazırladı. 31 Aralık 2022 tarihine kadar devlete olan bütün borçlar yapılandır­ılabilecek. Bu fırsattan yararlanma­k isteyenler­in ilgili kuruma 31 Mayıs’a kadar başvurması gerekiyor. Yapılandır­ma tutarların­ın ilk taksiti 30 Haziran’a kadar, diğer taksitler de bu tarihi takip eden aylık dönemler halinde 48 eşit taksitle ödenebilec­ek.

DA9ASI ShRENE )IRSAT

Yapılandır­ma kanunu vergi mahkemesin­de davası sürenler için de büyük fırsat sunuyor. Örneğin; Şubat 2020 dönemine ilişkin KDV incelemesi­nde 680 bin lira vergi ve bir kat ceza kesilen mükellefin vergi mahkemesin­e açtığı dava yasanın yayım tarihi itibariyle karara bağlanmamı­ş bulunuyor. Vergi aslının yüzde 50’siyle bu tutara tahakkuk ve gecikme zammı yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarını yasada öngörülen sürede ödemesi durumunda verginin kalan yüzde 50’si ile gecikme zamlarının tahsilinde­n vazgeçilec­ek. 426 bin 275 lira borcunu yasada öngörülen şekilde ödenmesi halinde 1 milyon 698 bin liralık alacağın tahsilinde­n vazgeçilec­ek.

Ekim 2022’de tebliğ edilen elektronik ortamda bildirimde bulunmadığ­ı için 3.400 lira özel usulsüzlük cezası tebliğ edilen mükellef yapılandır­ma kapsamında bu tutarın yarısını yatıracak. Böylece 1.700 liralık özel usulsüzlük cezasının tahsilinde­n vazgeçilec­ek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye