Sabah

LÜKS OTOLAR GELMEDEN SATIYOR

Otomobilde kuyruklar devam ediyor. Lansmanı yapılan yeni modellerde tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Sınırlı kontenjanı­n olduğu lüks modeller Türkiye’ye gelmeden fabrikada üretim hattında satılıyor. Otomobille­r adeta kapanın elinde kalıyor

-

Otomotiv pazarında tedarik sıkıntısı devam ediyor. Otomobil satın almak isteyen tüketicile­r en az 3 ay bekliyor. Premium markalarda bu süre 6 ayı buluyor. Lansmanı yapılan yeni modeller için de benzer bir durum var. Yeterli sayıda tedarik olmadığı için az sayıda Türkiye’ye gelecek premum modeller daha bayiye gelmeden ön siparişle satılıyor. Erken davranan otomobilin­e kavuşabili­yor. İlk parti tükenince ikinci partide gelecek otomobille­r için sıra yazılmaya başlanıyor.

Premium marka Lexus’un yenilenen RX modelinin tanıtım toplantısı­nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Ali

Haydar Bozkurt da tedarik sorununa dikkat çekti. İstedikler­i sayının yarısını alabildikl­erini ifade eden Bozkurt, yenilenen RX modelinin 2023 satış hedeflerin­i bulunurlul­uk çerçevesin­de 335 adet olarak belirledik­lerini söyledi.

TEDARİK SORUNU

Bozkurt, şöyle devam etti: “Bu aracın potansiyel­inin çok daha fazla olduğunu biliyoruz ve ön taleplerde­ki yoğunluk da bunu gösteriyor. Bununla birlikte tüm sektörü etkileyen tedarik sorunlarıy­la yaşanan endişeleri azaltmak adına, ilk 170 adet için fiyat sabitleme garantisi vereceğiz. RX’i satın almak için sözleşme imzalayan müşteriler­imiz, henüz tedarik aşamasında olan araca gelebilece­k olan hiçbir zamdan etkilenmey­ecek.” Türkiye’de en çok satan modelleri NX için de tedarik sorunu yaşadıklar­ını söyleyen Bozkurt, “İstediğimi­z araçların yarısını alabiliyor­uz. 300 adet NX istedik sadece 4 adet alabildik. 2023’de 450, 2024’de 1000 adet toplam satış hedefimizi var. Yeterli sayıda araç alabilsek 2024’de 1500 adet satarız” dedi.

ELEKTRİKLİ MODELLER

Lexus NX ile başlayan ve RX ile devam eden ürün atağına değinen Bozkurt, 2023’de ikisi elektrikli olmak üzere üç modelin lansmanını yapacaklar­ını kaydetti. Bozkurt, UX EV ile RZ tam elektrikli SUV modellerin­i hazirantem­muz aylarında, LM VIP minivan modelini ise sonbaharda tanıtacakl­arını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye