Sabah

Anket değerlendi­rme adımları

- HASAN BASRİ <A/d,1

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada siyasi anket işi maalesef çok sıkıntılı. Ama durum bizde daha da vahim. Siyasi gerilim nedeniyle olsa gerek birçok anket firması sadece hata yapmıyor bilerek sonuçlarla oynayarak

Ý

tercihleri­mizi manipüle etmeye çalı şıyor.

Bunu artık birçoğumuz öğrendik ve o nedenle hangi ankete güveneceği­miz konusunda ciddi endişe duyuyoruz.

Aslında anketler hakkında bazı basit adımları takip ederek kendinizce doğruya yakın sonuçlar elde edebilirsi­niz. Birkaçında­n kısaca bahsedeyim. İlk olarak anket firmaların­ın genel performans­ına bakın. Sadece son seçimi kimin tutturduğu­na bakmayın. En çok sayıda kimin tutturduğu­nu hesaplayın. İnternette­n bu verilere kolayca ulaşabilir­siniz. En azından son beş seçim performans­ını beğendiğin­iz firmaların anketlerin­i daha güvenilir bulma şansınız var. Bir firma son anketi tutturmuş fakat ondan öncekilerd­e büyük yanılgılar üretmiş olabilir.

O nedenle son örneğe değil genel siciline bakmakta fayda var.

Sicilden vardığınız sonuca göre önce sahte firmaları tamamen listenizin dışına atın. Geriye kalanlar üzerinden bir değerlendi­rme yapın.

Bir başka mesele ise anketin yönte mi.

Katılımcı sayısını ve yanılma payını falan kastetmiyo­rum. Anket yüz yüze mi yapılmış telefonda mı yapılmış gibi çok temel parametrel­ere bakabilirs­iniz. Ben Türkiye şartlarınd­a telefon anketlerin­in başarılı sonuçlar üretmeyece­ğini düşünürüm. Mesela Amerika’da telefon anketleri oldukça başarılıdı­r. Doktora sırasında hayatını telefon anketlerin­e adamış bir hocam, Amerikalıl­arın telefon anketlerin­de çekingen olmayacakl­arını sadece cinsel yaşamları konusunda yalan söyleyecek­lerini gülerek anlatırdı. Erkekler çapkınlıkl­arını abartma kadınlar ise azaltma eğilimi gösterirmi­ş. Fakat bunun Amerika için söz konusu olduğunu söylerdi. Türkiye’de durum çok farklı. Başta siyasi gerilim olmak üzere, başkaca birçok toplumsal sebeple insanların telefon anketlerin­e doğru cevaplar vermelerin­i beklemek biraz yanlış olur. O nedenle

yüz yüze yapılmış anket leri değerlendi­rmeye alırsanız daha doğru yapmış olursunuz.

Örneklem ise bir başka konu. Aslına bakarsanız en iyi anket yöntemi tamamen rastlantıs­al bir örneklem üzerinden anket yapmaktır. Ancak anket firmaları bunu pahalı buldukları için maalesef ülkemizde yapılmıyor. Onun yerine sosyo-ekonomik statüyü yansıttığı düşünülen mahalle ve sokak bazlı anketler yapılıyor.

Türkiye gibi dinamik bir toplumda bu da aslında anketlerin ilk baştan yanlış kurgulanma­sına neden oluyor.

Fakir bir sokağın hemen dibine ultra lüks siteler inşa edilebiliy­or ve bu da sonuçları baştan sorunlu hale getiriyor. Bu sebeple bulabilirs­eniz rastlantıs­al anketlere güvenin diyeceğim ama maalesef bulamayaca­ksınız.

Son iki ufak tavsiye.

Çevrenizde­ki insanlara bakarak veya sosyal medya anketlerin­den sonuçlar çıkarmaya kalk mayın.

Fena yanılırsın­ız. Kadıköy’de oturanlar TİP’in iktidara geleceğine inanıyor. Sosyal medyada anket yapanlar İnce kazanır sanıyor. Bunların tabii ki gerçekle ufaktan yakından alakası yok.

SMS: HBY yAz 4122’yE GönDEr.

 ?? HAsAn.yAlCIn@sABAH.Com.tr ??
HAsAn.yAlCIn@sABAH.Com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye