Sabah

Dünyayı karıştıran­lar Türkiye’de boş durur mu?

- ME+MET BARLAS PEarlaV#VaEah FoP tr IaFHEook FoP/PHhPHtEarl­aV VaEah

ABD’nin eski başkanı Donald Trump, Manhattan Bölge Savcısı’nın soruştur masıyla ilgili olarak Salı günü tutukla nabileceği­ni açıkladı. Bu nedenle taraftarla­rı na protesto çağrısında bulundu.

Trump, “Şimdi yolsuz, son derece siya si suçları için yeni rekorlar kırmaya çalışan ve başındaki kişinin George Soros tarafından finanse edildiği Manhattan Bölgesi Başsavcılı­k ofisinden yapılan yasa dışı sızıntılar gösteri yor ki herhangi bir suç kanıtlanam­ayınca, eski ve tamamen çürütülmüş (birçok diğer sav cının da çürüttüğü) masallar üzerinden, açık ara önde Cumhuriyet­çi başkan adayı ve eski ABD Başkanı gelecek hafta salı günü tutukla nacak. Protesto edin, ülkemizi geri alın!” ifa delerini kullandı.

Trump’ın, birçok ülkede kaos yarat tığı iddia edilen George Soros’u işa ret etmesi oldukça ilginç geldi bana.

Tutuklama talebi ile ilgili gerekçe ise olduk ça tuhaf. Trump’ın 8 yıl önce bir porno yıldı zı ile ilişkisi olduğu, bu ilişkisini ifşa etmemesi için 130 bin dolarlık teklifte bulunduğu iddia ediliyor. Neresinden bakarsanız bakın Trump hakkında yürütülen soruşturma dan çok pis kokular geliyor.

Trump’ın aday olmasını

istemiyorl­ar

Trump’ın bu suçtan dolayı hapse girece ğini sanmıyorum. Büyük ihtimalle yakalanır, kelepçe takılır, parmak izi alınır, fotoğrafla rı çekilir, basına servis edilir ve serbest bıra kılır. Amaçları çok açık. İtibarsızl­aştırmaya ve sesini kısmaya çalışıyorl­ar. Bu arada ABD’de Cumhuriyet­çi seçmenin tepkisini de çok önemsemiyo­rlar. 2021’de ABD Kongresi’ni basan fanatik Trump taraftarla­rı bu aşağılan mayı kabullenec­eğini zannetmiyo­rum. Bu tar tışmaya ABD’li milyarder Elon Musk da katıl dı ve “Trump tutuklanır­sa büyük farkla seçimi kazanır” dedi. Musk’a göre bütün planlar seçimler üzerine yapılıyor. Anlaşılan Kasım 2014’te yapılacak ABD seçimlerin­de Trump’ı tamamen devre dışı bırakmaya çalışıyorl­ar.

Benzer bir tutuklama girişimi Pakistan’da yaşanıyor. Pakistan’da mahkeme eski Başbakan İmran Han hakkında tutuklama kararı çıkardı. Gerekçe olarak ise duruşmala ra katılmamas­ı gösterildi. Tahmin edeceğiniz gibi Pakistan’da da ortalık karıştı. Yüzbinlerc­e insan sokaklara döküldü. Mahkeme tutuk lama kararını kaldırmak zorunda kaldı. Pakistan’da kaos 30 Mart’a ertelendi.

Amerika ve Asya çok karışık. Avrupa’da da durum farklı değil. Fransa’da 1.5 milyon çalışan, emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmas­ı nı protesto etmek için sokaklara döküldü. Türkiye, emeklilik konusunda 30 yıl lık kronik sorunların­ı çözerken Avrupa ülkeleri mezarda emekliliği protesto için ülkelerini yakıp yıkıyor.

Türkiye dikkatli olmalı

Dünyanın dört bir yanında kaos hakim. Bu kaosun mimarları elbette Türkiye’de de boş durmayacak­lardır. Dün Türkiye’nin ilk bor karbür tesisini açan Cumhurbaşk­anı Erdoğan’da karışıklık çıkararak kaos beklenti si içine girenlere sert mesajlar verdi. Erdoğan, pandemiye, küresel enflasyon canavarına ve asrın felaketine rağmen kararlı duruşundan hiç taviz vermiyor. Topluma güven veriyor. Bu yüzden oyları 8 aydır sürekli yükseliyor. Bütün engellemel­ere ve yaşanan olumsuz luklara rağmen kamuoyu araştırmal­arında Erdoğan’ın hala Kılıçdaroğ­lu’nun çok önün de olmasına inanamıyor­lar. 14 Mayıs’ta ipi Erdoğan’ın göğüsleyec­eğini anlayan 7’li koalisyonu­n küresel efendileri ise asla boş durmayacak­tır. Çok dikkatli olunma lı ve her türlü oyunlarına karşı hazırlıklı olmalı yız. Bu işin şakası kalmadı. 14 Mayıs seçimle rin önemi her geçen gün daha da artıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye