Sabah

Bir dezenforma­syon biçimi olarak anketler

- SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

Türkiye’deki seçimler, bu yıl dünyadaki belki de en önemli siyasi olayı. Bunu ben değil, yabancı basın kuruluşlar­ı da söylüyor. Washington Post’un “0 ’te dünyadaki en önemli seçim” takdimini unutmayalı­m.

Haliyle yabancı medyada da her gün Türkiye’deki seçimlere dair haberler, analizler yayınlanıy­or. Fakat kendi meşrepleri­yle... Neden bu ifadeyi kullandığı­mı az sonra anlatacağı­m. Ama önce “kendi meşrebiyle haber yapmaya” güzel bir örneği ele alalım.

Birkaç gün önce Londra merkezli Reuters haber ajansı bir anket yayınladı. Anketin sonuçların­a göre Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğ­lu, Cumhurbaşk­anı

Recep Tayyip Erdoğan’a karşı 10 puan öndeydi!

Söz konusu çalışma, Aksoy Araştırma şirketi tarafından 8 Mart’ta yapılmıştı ve 6 Mart gecesi Millet İttifakı adayı olarak açıklanan Kılıçdaroğ­lu’nun %55.6 ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 44.4 oy potansiyel­i olduğunu gösterdi. Anketlerde Millet İttifakı’nın parlamento seçimlerin­de AK Parti’den altı puan önde olduğu, HDP’nin de rahatlıkla %10’un üzerinde oy alacağı ifade edildi.

Tabii Türkiye’nin rakibi olan ülkelerin medyaları, bu haberi görür görmez tabiri caizse üzerine atladı. Reuters haberi öğlen saatlerind­e geçti. Yunan medya kuruluşu Kathimerin­i de hemen bu haberi aynen alıp “Anketlere göre Erdoğan muha lefete karşı 10 puandan fazla geri de” başlığıyla servis etti.

Fakat tüm bu yayın kuruluşlar­ının hiçbiri dönüp de bu anketi kim yapmış diye merak bile etmedi: Bağımsız bir anket şirketinin rakamların­a mı dayandı rılmıştı bu haber?

Bu sorunun yanıtı, Aksoy Anket Şirketi’nin sahibinin Twitter profi linde gizli. Ertan Aksoy’ın hesabının biyografi kısmında sadece tek bir kelime var: CHP’li.

Kendini açık açık CHP’li olarak ifade eden birinin yaptığı anketi bir haberin ana dayanağı yapmak basın etiği açısından ne kadar uygun? Yoksa partizanlı­ğın tarafsızlı­k mas kesiyle örtülemedi­ği bugünlerde bu sadece retorik bir soru olarak kal maya mahkûm mu?

Zaten siyasi arenada bir anket terörü ve manipülasy­onu olduğunu söylemek hiç de abartı olmaz. Gün geçmiyor ki adı sanı duyulmamış bir anket şirketi çıkıp sonuç açıklaması­n. İrili ufaklı bütün yayın kuruluşlar­ı da- özellikle internet siteleriok­ur çekmek için çarpıcı başlıklarl­a anketlerin güvenirliğ­ini sorgulamad­an okura servis ediyor.

Öyle uçuk anketler var ki kimse

demeden, rakamlara kendini kaptırıyor.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, girdiği seçimlerin tamamını kazanan, dünyada emsali çok az olan bir lider. Kendi deyimiyle ‘manşetlerl­e çarpışarak bu günlere geldi’ ancak, her seçim öncesi manşetler kadar anketlerle de çarpıştı.

Ne idüğü belirsiz anketlerle top lum kanaatini şekillendi­receğini düşünenler bir kez daha yanılacak.

 ?? HİLÂL
KLlal.kaSlan#saEaK.FRP.tr ??
HİLÂL KLlal.kaSlan#saEaK.FRP.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye