Sabah

Savaş uçağı motoruna adım adım ilerliyoru­z

-

ESKİŞEHİR’DE

kurulu TUSAŞ

Motor Sanayii AŞ

(TEI) Genel Müdürü

Prof. Dr. Mahmut

Faruk Akşit, Türk

Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye’nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak’ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdi­kleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorların­ın birer basamak olacağını bildirdi. Akşit şu bilgileri verdi:

Küçük ölçekli de olsa bir savaş uçağı motoru. Tamamen özgün olarak TEI tarafından tasarlanıp geliştiril­di. Milli Muharip Uçak için teknolojin­in en üst noktasında bir motor isteniyor.

Dünyanın en gelişmiş motorların­dan biri olacak. Adım adım gidiyoruz. TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 bizim için öğrenme motorlarıd­ır. TEITF6000 ve TEI-TF10000 motorları, Milli Muharip Uçak’ın motoruna giden yolda birer basamak. Ekibimize ciddi özgüven kazandırdı. Artık, Milli Muharip Uçak’ın motorunu Türkiye’de yapabilece­ğimizi biliyoruz.

Bu motor hem Kızılelma’da hem TUSAŞ’ın yeni geliştirdi­ği İHA olan Anka-3’te, gerekirse hızlı milli hücumbotla­rda çok yönlü kullanılab­ilecek. MMU’nun motoru için TEI’nin 200’ü aşkın mühendisi çalışıyor.

Parça imalatları devam ediyor. Aksesuvarl­arının bazılarını­n tedarikind­e sorun yaşadık. Bir aksilik olmazsa yaz sonu, sonbahar gibi motorumuzu çalıştırma­yı hedefliyor­uz.

TEI-TS1400 motoru, Gökbey ile ilk insanlı uçuş öncesi tüm olgunlaşma testlerini başarıyla geçti. İlk iki motorumuzu TUSAŞ’a insanlı uçuş için teslim edeceğiz. İnşallah önümüzdeki birkaç ay içerisinde Gökbey helikopter­imizi kendi motorumuzl­a, tamamen yerli ve milli olarak gökyüzünde görmeyi umut ediyoruz.

 ?? ?? 0ahmut Faruk Akşit
0ahmut Faruk Akşit

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye