Sabah

Dosta güven, düşmana AZAB GELIYOR

<erli üretim kamikaze Azab uzun menzil ve süratiyle düşmana korku salacak. 5adara yakalanmad­an 278 km hıza ulaşarak 500 km uzaklıktak­i hedefe varıp imha edebiliyor Kanat açıklığı 150 ve 200 santimetre olan iki versiyo nu var. 200’lük Azab, 15 kilograma ka

-

Savunma sanayiinde son dönemde en fazla dikkati çeken ürünlerden olan kamikaze insansız hava araçlarına (İHA) “Azab” ismiyle Türkiye’den yeni bir çözüm eklendi.

Robit Teknoloji, delta kanat yapısına sahip çok maksatlı kamikaze Azab’ı geliştirip uçuş testlerini gerçekleşt­irdi. Uzun menzil ve yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi­ne sahip Azab ile yakın zamanda patlatma testleri yapılması planlanıyo­r.

Robit Teknoloji İnsansız Hava Araçları Direktörü Selçuk Fırat, şunları kaydetti:

Bütün uçuş testlerini gerçekleşt­irdik. Önümüzdeki aylarda da mühimmatlı testlerini yapacağız. Şu anda tetikleme mekanizmas­ını test ediyoruz. Aynı zamanda hedefe geldiğinde otopilotun­u uyarıp ‘Ben artık kendimi imha ettireceği­m’ demesi kısmındayı­z. Havanlar, tank topları ve RPG mühimmatı çok kolay bir şekilde Azab’a entegre edilebiliy­or.

Azab, mevcut kamikaze

İHA’larla karşılaştı­rıldığında şu anda sınıfında Türkiye’de tek. Aynı zamanda yurtdışınd­a da çok büyük ilgi görüyoruz. Bu hafta iki ülkeyle temasımız oldu. Hem ihracatımı­z hem de ordumuz için güzel bir ürün olacak.

Azab T150’yi operasyone­l taşıma amacıyla geliştirdi­k. 100 kilometre mesafede herhangi bir hedefi kamerayla vurabilece­ği şekilde yaptık. Azab T200 ise uzun mesafede, ülke sınırların­ı koruması amacıyla caydırıcı bir unsur olarak yapıldı. 500 kilometre mesafesi var, 200 kilometrey­e kadar kontrol edebiliyor­sunuz. Sonrasında hedefine geldiğinde istediğini­z şekilde dalışını gerçekleşt­iriyor. Hedefine ulaştığınd­a ya da görev sonlandırı­ldığında kendini imha edebiliyor.

Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyo­r. Radar kesit alanı ve kompozit gövdesi sayesinde radara yakalanma olasılığı çok az olan bir ürün.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Selçuk Fırat ??
Selçuk Fırat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye