Sabah

Tembeller için su kurtarma rehberi

- HÜLYA GÜLER Kulya.Juler#sabaK.com.tr

Antik çağlardan günümüze kadar gelen bu masala göre, bir gün

3eruªnun Keçuva böl gesindeki

ormanda büyük bir yangın çıkar. Tüm hayvanlar ormanın dışına kaçıp korkuyla alevleri seyrederke­n, bir sinek kuşunun ormanın üstünde bir ileri bir geri uçup durduğunu görürler. Ne yapıyorsun diye sordukları­nda, ‘Su taşıyıp yangını söndürmeye çalışıyoru­m’ deyince de hepsi ona güler. Sinek kuşu ise, “Evet gagamla taşıdığım su çok az ve bu yangını söndüremez ama ben durup izlemek yerine, elimden gelenin en iyisini yapıyorum” der.

Evet, kilit cevap işte bu; elinden gelenin en iyisini yapmak. Benimse bütün bunları yazmamın asıl sebebi BM’nin çabası. Çünkü BM 50 yıldan fazla bir süredir Sek çok sorun gibi su kri zini de insanlığın gün demine taşımaya çalı şıyor. Ve bakın sonuç alabilmek işi nerelere vardırmış; Tembeller İçin 6u Kurtarma 5ehberi. Dünya Su Günü ile ilgili araştırma yaparken karşıma çıkan bu rehber, bir yanıyla BMªnin insan ları harekete geçirmek için ne kadar çare siz kaldığını düşün dürdüğü için içimi sız latsa da ilgimi çekti. Ne var içinde diye baktım. Hepimizin faydalanma­sı gereken rehberde

4 sevi yede 19 farklı öneri

yer alıyor. Rehber insanları harekete geçirmeye yönelik son derece akıllıca hazırlanmı­ş. Eğlenceli ve eğitici bir dil kullanılmı­ş. Örneğin birinci seviyede, ‘koltuğunuz da yatarken bile dünya yı kurtarabi lirsiniz’ diye bir başlık var. Su tüketimi ile ilgili bilgi seviyenizi ölçeceğini­z bir test ile başlıyorsu­nuz. Birinci seviyenin bir diğer adımı da evinizdeki uyuyan teknolojil­eri yani kullanmadı­ğınız halde

Srizde takılı olan elektronik cihazların­ızın fişini çekmeyi

öneriyor.

İkinci seviyede atılacak bir adıma da örnek verelim. (vde kulla nılan suyun yüzde 44ªünün israf edildi ği belirtiliy­or ve tem bellere duş süresini 5 dakika kısaltmala­rı öneriliyor. Üçüncü seviyeden bir öneriye baktım o da zor değil, yağmur çeken bir bitki yetiş tirin diyor.

En zor olacağını düşündüğüm dördüncü seviye önerilere baktım, gerçekten ekstra bir efor gerektirmi­yor. Örneğin

yemek seçimi yaSarken daha az su tüketilere­k üretilen yiyecekler­den

seçebilirs­iniz diyor.

Bu eğlenceli rehberi okuyup bitirdiğin­izde gerçekten de yerinizden pek kalkmadan yapabilece­ğiniz ne çok şey olduğunu görmek rahatlatıc­ı. Ama BM bu yıl sinek kuşunu boşuna su gününün simgesi olarak seçmedi. Dünyanın 2030 sürdürüleb­ilirlik hedeflerin­i yakalayama­yacağını artık hepimiz biliyoruz. Özellikle de su konusunda hedefin çok gerisindey­iz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye