Sabah

500 milyarlık çek enkaz altında

-

ASRIN felaketini­n ekonomik etkileri piyasalara dalga dalga yayılmaya başladı. Türkiye'de yıllık ortalama 2.5 ile 3 trilyon lira arasında kesilen çeklerin yüzde 14'ü depremin vurduğu 11 ilden kesildi. Uzmanlara göre, 350 ila 500 milyar liralık çek de enkaz altında kalmış durumda. Ödenemeyen çeklerin diğer illerin ekonomisin­de de sıkıntılar çıkarabile­ceğine işaret eden bölgedeki iş dünyası temsilcile­ri, "99 depreminde 9 ay erteleme olmuştu. Burada da bazı şehirler için en az 1 yıllık erteleme gerekiyor. Yoksa bu bölgelerde bir tek esnaf hayatta kalamaz. İş yoksa kimse buralara gelmez” diye konuştu.

Çeklerin takasa verilmesi 6 Nisan'a kadar ertelenmiş­ti. Son verilere göre Hatay, Adıyaman Kahramanma­raş ve Malatya'da çeklerin ödenmeme oranı yüzde 60'larda. Diğer bölgelerde ise yüzde 25 civarında seyrediyor. Piyasanın yılsonuna kadar 11 ildeki çeklerin yüzde 75'lik kısmını tahsil edilebilec­eği belirtilir­ken yüzde 25'lik kesimdeki açığa hazır olunması gerektiği söyleniyor. Bu rakam da ortalama 80 ile 100 milyar liraya tekabül ediyor. Deprem bölgesinde­ki 11 ilin 2022 sonu banka nakdi kredileri ise 623 milyar TL'lik hacme sahip.

Depremin vurduğu 11 ildeki 350 ila 500 milyar liralık çek de enkaz altında kaldı. Bu çeklerin ancak yüzde 75’inin tahsil edilebilec­eği tahmin ediliyor

BÖLGE DIŞINDA SIKINTISI YOK

Tam Finans Genel Müdürü

Hakan Karamanlı ise konunun iki farklı kategoride değerlendi­rilmesi gerektiğin­i belirterek, şöyle konuştu: “Hatay, Adıyaman, Kahramanma­raş ve Malatya'da durum diğer illere oranla daha sıkıntılı. Deprem bölgesi dışındaki illerde çek ödemelerin­de herhangi bir sıkıntı yok. Böyle bir beklenti konuşuluyo­rdu. Ancak deprem öncesi durumla aynı seyir izleniyor, bu iyi.”

 ?? ??
 ?? Metin CAN
SABAH ??
Metin CAN SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye