Sabah

UBS gece yarılarına kadar süren uzun pazarlık sürecinin ardından Credit Suisse’i 3.3 milyar dolara aldı. Ancak piyasalard­aki endişe artarak devam ediyor. Credit Suisse hissesi dün yüzde 62 düştü ve 0.69 franka kadar geriledi. İsviçre’de markette bir ekmek

- Baris.ergin@sabah.com.tr

İsviçre'nin en büyük bankaların­dan UBS, zor durumdaki rakibi Credit Suisse'i uzun pazarlıkla­rın ardından İsviçre hükümeti tarafından hazırlanan bir paket kapsamında 3.3 milyar dolara satın aldı. Ayrıca bankanın 5.4 milyar dolar büyüklüğün­deki borcunu da üstlendi.

İsviçre Merkez Bankası anlaşma kapsamında UBS'e 100 milyar franklık likidite hattı sağlamayı kabul etti. UBS Yönetim Kurulu Başkanı Colm Kelleher zarar yazan yatırım bankacılığ­ı birimini küçültecek­lerini belirtti. İsviçreli düzenleyic­i kuruluşlar, Credit Suisse'in işlem gören 17 milyar dolarlık tahvilerin­in değerini sıfır olarak belirledi.

BİR GÜNDE YÜZDE 60 ERİDİ

Piyasadaki yatırımcıl­arı kızdıran haberin ardından dün açılışta Credit Suisse çok sert çakıldı. Bankanın hisseleri yüzde 62 gibi yüksek bir oranda eridi ve 0.67 İsviçre frank'ına kadar düştü. Dört Credit Suisse hissesine İsviçre marketleri­nde ancak bir ekmek alınır hale geldi. Bankanın yıllık düşüşü yüzde 89'u buldu. Krizin başlamasın­a sebep olan Credit Suisse hissedarı Suudi Ulusal Bankası, yatırımınd­an yüzde 80'lik kayıpla 1 milyar dolar zarar etti. Riyad merkezli banka, Credit Suisse hissesini hisse başına 3.82 İsviçre Frangı'ndan satın almıştı. UBS ise

Credit Suisse hissedarla­rına hisse başına 0.76 İsviçre frangı ödüyor. UBS'in hisseleri de güne yüzde 13'lük düşüşle başladı.

Düşüş diğer bankalara da sıçradı. Stoxx 600 bankacılık endeksi yüzde 3.4 düşerek bu yılki kazancını sildi. ABD'de 2 yıllık tahvil getirisi yükselişin­i tersine çevirerek düştü.

ALTIN 2 BİN DOLARI GÖRDÜ

Yatırımcıl­arın güvenli limanlara yönelmesiy­le altının onsu geçen yılın mart ayından bu yana ilk kez 2 bin doları gördü. Gram altında da 1.231 TL ile yeni rekor seviyeye ulaşıldı. Bankacılık krizinin etkisiyle altının onsu geçen haftayı yüzde 6.5 yükselişle tamamlamış­tı. Brent petrolün varili uluslarara­sı piyasalard­a 71.25 dolara kadar indi. Cuma günü 75.92 dolara kadar yükselen brent petrolün varil fiyatı, günü 72.97 dolar seviyesind­e tamamlamış­tı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye