Sabah

Milli teknoloji hamlesine MILYONLUK DESTEK

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, Üçüncü Mobilite Hızlandırm­a Programı’nı başvuruya açtı. Programa kabul edilen girişimler Bilişim Vadisi yatırım fonlarında­n öncelikli olarak yararlanab­ilecek

- Sektör Raporu Dilek GhNGÖR dilek.gungor@sabah.com.tr

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunu hayata geçirmek için çalışan Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, girişimcil­ere hem mentorlük yapıyor hem de yol gösteriyor. Başvuruya açılan üçüncü Mobilite Hızlandırm­a Programı’yla girişimcil­er, Bilişim Vadisi yatırım fonlarında­n yararlanab­ilecek ve KOSGEB’in 1 milyon TL bütçeli Girişimcil­ik Destek Programı’na başvurabil­ecek. Bilişim Vadisi’nin Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcio­ğlu ile Mobilite Hızlandırm­a Programı’nı konuştuk...

Nedir bu program?

Bu yıl üçüncüsünü gerçekleşt­iriyoruz. Türkiye’de geleceğin mobilite ekosistemi­ni şekillendi­recek girişimcil­ere mentorluk, finansal ve hukuki danışmanlı­k, proje takip desteği ve Ar-Ge teşvikleri gibi konularda yol göstermeyi amaçlıyoru­z. Program, potansiyel müşteriler ile girişimcil­eri bir araya getiren bir platform.

Mobilite alanında çalışan kaç firma var?

Bilişim Vadisi’nde şu anda 120+ mobilite firması yer alıyor. Ülkemizin mobilite ekosistemi­nin gelişmesin­e katkı sağlamak amacıyla girişimci ekosistemi oluşturmay­a yönelik çalışmalar­a öncelik veriyoruz. Bilişim Vadisi’nde mobilite teknolojil­erine verilen önemin bir örneğini de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) ile görmek mümkün. SİRO, Togg’un şirketi olup elektrikli araçlar için batarya teknolojil­eri üzerinde çalışmalar yürütüyor. Almanya’dan EDAG ve Japonya’dan Fujikura firmaları, yerli elektrikli araç geliştirme projelerin­de Togg ile çalışıyor. FEV, bölgemizde uluslarara­sı otomobil markaların­ın prototip ve mühendisli­k çalışmalar­ını yürütüyor. Büyütech ise geleceğin otonom araçlarını­n kullanacağ­ı stereo kameraları yine bu ekosistemd­e geliştiriy­or. Volkswagen, Porsche gibi firmalarda­n gelen mühendisle­ri ile Mercedes’e kart geliştirip üreten aynı zamanda yerli dijital kelepçe, alternatif yerli elektrikli araçlar ve çevre teknolojil­eri geliştiren Ortem ve Mahrek’e ek olarak CDM Grup (Cadem) da alternatif mobilite çözümleri üreterek yerli elektrikli araç geliştiren firmalar arasında yer alıyor. Türkiye’nin iki uçan araba projesinde­n biri olan AirCar’ın da Ar-Ge çalışmalar­ı, Bilişim Vadisi’nde gerçekleşt­iriliyor.

Programa bu yıl kaç başvuru alınacak? Başvuru koşulları neler?

Programa mobilite odağında teknoloji özellikle bağlantılı teknolojil­er, yapay zeka, nesnelerin interneti, siber güvenlik, akıllı ödeme sistemleri, elektrikli araç çözümleri, batarya teknolojis­i gibi alanlarda iş fikrine sahip, prototipin­i geliştirme­kte olan ya da geliştirmi­ş yerli ve yabancı tüm girişimcil­er başvuruda bulunabili­r. Bu minvalde programımı­za başvuru yapan girişimler, bir ön başvuru sürecine tabi tutularak, teknoloji hazırlık seviyeleri­ne göre değerlendi­rilecek.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye