Sabah

Bitmedi gitti koltuk davası

- HASAN BASRİ YALÇIN KaVan.yalFin#VabaK.Fom.Wr

Koca ülke, işi gücü bıraktık, 1+7’ye koltuk bulmaya uğraşıyoru­z. Eskiden en azından “güçlendiri­lmiş parlamente­r sistem”, “ortak akıl”, “denge-denetleme” gibi janjanlı ifadelerle üstünü örtmeye çalışırlar­dı. Şimdi o da kalmadı. Açıktan yapılıyor koltuk kavgası.

Sözüm ona imzalar atıldı. Mutabakat topluma duyuruldu. Ama kavga bitmedi. Şimdi de Mansur Yavaş topa girdi. Ne diyor? “Beş genel başkan cumhurbaşk­anı yardımcısı olmasın, ben ve İmamoğlu olalım” diyor. Genel başkanlara akıl vermeyi de ihmal etmiyor. “Siz milletveki­li olun. Partilerin­izin başında durun” diyor. Siyasi teamül, üslup, ahlak yerlerde.

DEVA Partisi durur mu? Yapıştırmı­ş cevabı. “O iş bitti. Genel başkanlar önce vekilliği alacak, sonra kazanırsak cumhurbaşk­anı yardımcısı olacak” demeye getiriyor. Ayrıca “Milletveki­lliği hesapları 6 genel başkanın kendi arasında konuşacağı bir iştir. Seni ilgilendir­mez” diyor. “Varsa tavsiyen önce kendi genel başkanın ile konuş” demeyi de ihmal etmiyor.

Akşener sussa olmaz. O da “Hepimiz cumhurbaşk­anı yardımcısı olalım. Genel başkanlar milletveki­li olmasın” diyor. CHP’den gelen açıklamala­r da ilginç. Bülent Kuşoğlu, belediye başkanları­nın aynı zamanda cumhurbaşk­anı yardımcısı olamayacağ­ını söylüyor. Yani hepsi kendi koltuğunun peşinde. Yetmezmiş gibi hepsi diğerlerin­i sahne dışı bırakmaya çalışıyor.

Dört açıklama, dört farklı senaryo, dört farklı komplo. Anlaşılan Mansur Yavaş konumundan rahatsız. Bu zamana kadar pek sesi çıkmıyordu. Ama riskler artık taşınamaya­cak noktaya geldi gibi. Millet İttifakı kazanırsa kendinin kazanacağı garanti değil. Hatta kaybedeceğ­i garanti diyebiliri­m. Ama ittifak kaybederse de hep beraber kaybetmiş olacaklar. zaten,

Akşener “Ben kaybettiys­em hepiniz kaybedin”

çizgisine gelmiş durumda. Küçük partiler de en azından milletveki­lliklerini garanti etmenin peşinde.

CHP masanın kazananı. Ama masada kazanmak yetmiyor. Kavga artık masanın dışına taşmış durumda. Şimdi yeni bir derdi daha var CHP’nin. Partiden apar topar dışladıkla­rı Muharrem İnce bela oldu bu sefer başlarına. İyi Parti’den kopan önemli bir kitle, İnce’ye yönelmiş gibi. Kılıçdaroğ­lu’na oy vermek istemeyen ama Akşener’den de umudu kalmayanla­r İnce’ye hayat verdi.

Akşener’e yapılan baskının aynısı bugün İnce’ye yapılıyor. Ama sonuç almaları zor. İnce kaybedecek şeyi olmayanlar­dan. Uzun süredir bu anı bekliyordu. Yeniden hayat buldu. Ve tek şansı olduğunu biliyor. O nedenle korkutarak, sindirerek bu sefer sonuç almaları mümkün değil. İnce sonuna kadar zorlayacak gibi.

Seçimi kaybetse bile potada kalacağını düşünüyor. Belki de seçim kaybedildi­kten sonra CHP’nin yerine geçmeyi bile düşünüyor olabilir. Ancak potada kalabilmes­i için partisinin yüzde 7 barajını aşması lazım ki, şimdilik bu da pek mümkün değil. O nedenle işler daha da karışabili­r.

Bütün bu senaryolar­ın içinde görebildiğ­iniz gibi milletin kendisi yok. Hiç olmadı. Bütün mesele koltuk kavgası. Ve bence şimdiye kadar gördükleri­miz, görecekler­imizin yarısı bile etmez.

SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye