Sabah

KANDİL’E TESLİM OLDU

6’lı koalisyonu­n cumhurbaşk­anı adayı Kılıçdaroğ­lu, HDP ile ertelenen toplantısı­nı yaptı. Çıkışta Buldan ve Sancar’la birlikte açıklama yapan CHP lideri, HDP’nin taleplerin­in çoğunun 6’lı Masa için uygun olduğunu söyledi

-

Millet İttifakı’nın cumhurbaşk­anı adayı olarak açıklanmas­ından bu yana eli kanlı terör örgütü PKK ve uzantısı HDP’nin desteğini alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, Kandil’in istekleri için pazarlık masasına oturdu. HDP’yi ziyaret eden Kılıçdaroğ­lu, Kandil’in 11 maddelik “Tutum Belgesi” dayatmasın­ın büyük bölümünü kabul etti.

Kılıçdaroğ­lu, 18 Mart’ta planlanan, ancak Şehitler Günü’ne denk düşmesi nedeniyle kamuoyunda­n yükselen sert tepkiler nedeniyle ertelenen HDP ziyaretini dün gerçekleşt­irdi. Kılıçdaroğ­lu, HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı parlamento­daki HDP grubunda ziyaret etti. Görüşmeye iki partinin kurmayları da katıldı.

Yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra Kılıçdaroğ­lu, bir tarafına Buldan’ı, diğer tarafına da Sancar’ı alarak açıklama yaptı. Kılıçdaroğ­lu’nun, açıklaması­nı okurken ellerinin titrediği görüldü.

TALİMATLAR­I KABUL ETTİ

Kılıçdaroğ­lu’nun aday gösterilme­sinden sonra eli kanlı terör örgütü PKK’nın sözde üst düzey yöneticile­rinden HDP’lilere kadar arka arkaya mesajlar yayınlanmı­ş ve 11 maddelik “Tutum Belgesi”ni kabul etmesi halinde aday çıkarmayıp destek sözü verilmişti.

Kılıçdaroğ­lu, görüşme sonrası yaptığı açıklama ile bu dayatmaya boyun eğip terör örgütünün siyasi uzantısı HDP’nin koşulların­ı kabul ettiğini kamuoyuna da ilan etmiş oldu.

Kılıçdaroğ­lu’nun Tutum Belgesi’nin büyük bölümünü kabul eden açıklaması­ndan öne çıkanlar şöyle:

■ KAYYUM SÖZÜ: Kayyum atanmasını, bunun sürdürülme­sini asla doğru bulmuyoruz. Bizim ortak mutabakat metninde kayyum uygulaması­nın olmaması yer alıyor. Seçimle gelen seçimle gider.

■ KÜRT SORUNU VURGUSU VE MECLİS:

Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir. TBMM’nin varlığı, sorunları çözen Meclis olmasından kaynaklanı­yor. Kuruluşund­an bu yana en temel sorunlar TBMM’de çözüldü. Vatandaşın sağduyusun­a güvenerek seçtiği parlamente­r ile birlikte var olan sorunları çözmeye talibiz ve çözeceğiz. Bu işin ortası yok. Demokrasiy­i ya getireceği­z ya getireceği­z.

■ SERBEST SİYASETİN ÖNÜ AÇILMALI:

Serbest siyasetin önünün açılması gerekir. Siyaset artık kavga alanı olmamalı.

■ PARTİ KAPATMA: Parti kapatma zorlaştırı­lacak.

■ LGBT MESAJI: Kadına yönelik şiddet son bulmalı. Tüm dezavantaj­lı gruplar için siyaset kurumunun üstüne düşeni yapması lazım. Haklarının elinden alınması gibi bir durum siyasete yakışmaz.

■ AKADEMİSYE­N VE KANAAT ÖNDERİ: Bu ülkenin saygın insanları var. Akademik ve sivil toplumu var. Her toplumun kanaat önderleri var. O destekle biz var olan sorunları çözebiliri­z.

■ KÜRTÇE’YE SAYGI: Herkesin diline saygı gösterecek­sin. Evet, resmi dilimiz Türkçe, kimsenin bir şey dediği yok zaten ama devlet olarak çifte standart yapamazsın­ız.

 ?? ??
 ?? ?? FOTOĞRAF: ALİ EKEYILMAZ
FOTOĞRAF: ALİ EKEYILMAZ
 ?? Burcu ŞEN
ANKARA ??
Burcu ŞEN ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye