Sabah

Küresel ‘su’ ve ‘oksijen’ tehdidi büyüyor

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr 10 yıllık

2022 sonu itibariyle PLlyarı geçen dünya nüfusu, yeryüzün de bulunan su imkanların­ın sade ce yüzde 2,5’ini oluşturan ‘LoLlHELlLr su kaynakları’ ile, yaşamın en vazge çilmez parçası olan su ihtiyacını karşıla makta. Ancak, zaten bu derece ‘sınırlı’ olan ‘içilebilir’ su kaynakları­nın korun ması her geçen gün daha büyük zor luklarla karşı karşıya. Çünkü, küresel ölçekte orman dokusunun da tahrip olması, beraberind­e temiz ve içilebilir su kaynakları­na yönelik tehdidi adeta katlıyor. Çünkü, dünyanın bütünün de, ormanlık havzalar ve sulak alan lar, dünyanın içilebilir ve erişilebil­ir tatlı su kaynakları­nın yü]GH ’ini sağla makta. Bunun yanı sıra, ormanlar yer yüzünün akciğerler­ini de oluşturmak­ta. Ancak, zararlılar ve belirli cins böcek ler her yıl PLlyRn KHktar ormanın yok olmasına da sebep olmakta.

Bu nedenle, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki girişimler­i ve çağ rısı ile, önümüzdeki hafta perşembe günü, 0 0art’ta ilk defa uluslarara­sı düzeyde kutlanacak olan ‘Dünya Sıfır Atık Günü’nü de dikkate aldığımız da, geride bıraktığım­ız bu haftayı, yer yüzünün biyoçeşitl­iliğinin ve varlığının vazgeçilme­z iki unsuru olan ‘Dünya Su Günü’nü ve ‘Dünya 2rPan Günü’nü de idrak ederek geçirdik. Küresel ölçekte orman varlığını koru mak, hem yeryüzünün ©RksLMHnª LKtL yacını korumak, hem de temiz ve içi lebilir su kaynakları­nı korumak, hem insanoğlun­un sağlığı açısından vazge çilmez pek çok sağlık ürünü ve ilacın üretimini sürdürüleb­ilir kılmak, hem de iklim değişikliğ­iyle daha etkin mücadele etmek anlamına gelmekte. Bu nedenle, küresel ölçekte iki temel başlık öne çıkı yor: ‘sürGürülHE­LlLr su y|nHtLPL’ ve ‘sürGürülHE­LlLr RrPan y|nHtLPL’.

Bu iki kritik başlık, sadece dünyanın önde gelen ülkelerind­e kamu otoritesi nin ve bireylerin çabalarıyl­a değil; su ve orman zenginliği­ni girdi olarak kullana rak, mal ve hizmet üreten tüm sektör lerin ve toplumun bütününün birlikte hareket etmeleri gereken bir yaklaşıl ma ancak hayat bulabilece­k kavram lar. Aksi durumda, iklim değişikliğ­inin bizi daha da büyük boyutta ‘kuraklık tHKGLGL’ ile karşı karşıya bırakacağı bir dünyada, kürHsHl ©suª YH ©RksLMHnª tHKGLGLnin büyümesi, daha tehlike li boyutlarda bölgesel ve küresel belir sizlik, kargaşa; daha da yönetileme­z boyutlarda ‘iklim göcü’ anlamına geli yor, gelecek. 81,&()’in son raporu, sadece Afrika’da 1 0 PLlyRn çocuğun tarihi bir su krizi ile karşı karşıya olduk larını ve ne acıdır ki, her gün bu neden le en bin çocuğun yaşamını yitirdiğin­e işaret ediyor.

Sadece 2022 yılında, temiz suya mahrum olmaktan dolayı, Afrika’da yaşamını yitiren insan sayısı 00

ELnin üzerinde ve bunun yarısı çocuk. Birleşmiş Milletler’in raporları, son 10 yılda yaşanan, başta ağır kurak lık afetleri olmak üzere, iklim değişikli ğinin tetiklediğ­i doğal afetlerin 10ªGa

ªunun ‘su’yla ilgili olduğunu gösteri yor. Suyla ilgili afetler, dünyada doğal afetler nedeniyle yaşanan yaşam kayıp larının yü]GH ’sine sebep olmak ta. 1 0 LlH 0 0 arasında

PLlyar Lnsanın etkilendiğ­i bir ‘su kri zi’nden söz ediyoruz. Asya 3asifik dünya nüfusunun üotH LkLsLni tem sil ederken, temiz su kaynakları­nın ise sadece yü]GH ’sını elinde bulundur makta. Nüfus başına temiz su imkanı o kadar az ki, Asya 3asifik’te 1 PLlyar Lnsan ‘sürdürüleb­ilir su imkanı’ndan uzak bir yaşam mücadelesi veriyor. 1 PLlyar Lnsan temiz su ile elini yıkama imkanına dahi ulaşamıyor. Bu neden le, ‘geleceği kaybetmeme­k’ adına, önü müzde bir mücadele dönemi bizi bekliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye