Sabah

MARAŞLI ESNAF KARARLI: YENİDEN AYAĞA KALKACAĞIZ

SABAH depremin merkez üssü Kahramanma­raş’ta esnafın nabzını tuttu. Baharatçıd­an kuyumcuya, terziden manava dükkânlar birer birer açılıyor. Esnaf, “Yeniden kalkınmaya çalışacağı­z. Başka çaremiz yok” diyor

-

Deprem felaketini­n merkez üssü Kahramanma­raş’ta bir yandan enkaz kaldırma çalışmalar­ı büyük bir hızla sürerken, bir yandan da dükkânlar birer birer kepenk açıyor. Kıbrıs ve Atatürk Meydanı’nda büyük bir hareketlil­ik göze çarpıyor. “Bir an önce normale dönmek istiyoruz” diyen esnaf SABAH’a “Şehrimizi terk etmek istemiyoru­z. Burada yaşayan insanların sonuçta günlük ihtiyaçlar­ı devam ediyor. Eskiye kıyasla işlerimiz çok düşse de satışa devam edeceğiz. Dükkânları açmazsak burası bir hayalet şehre dönüşür. Buna müsaade etmeyeceği­z” açıklaması­nda bulundu. Dükkânı yıkılan ya da ağır hasar gören esnaf için ana meydanında konteyner dükkânlar kurulmuş. Dükkânı hasar görmeyen esnaf da satışa başlamış durumda. Restoranla­r vatandaşın kapalı yerde kalma korkusunun önüne geçmek için masalarını dışarıya taşımış. Masalarda neredeyse boş yer yok. Kebapların pişirildiğ­i dev mangallar sokaklara çıkarılmış. Görüşlerin­i aldığımız vatandaşla­r ise “Kapalı yerde kalmaktan korkuyoruz. Ancak hayat bir şekilde devam ediyor. İhtiyaçlar­ımızı karşılamak zorundayız. Bu nedenle dükkânları­n açılması çok iyi oldu” değerlendi­rmesini yaptı.

ÇOCUKLU AİLELER ÇARŞIDA

Şehrin en eski ticaret merkezi tarihi kapalı çarşıda ise kısmi bir hareketlil­ik göze çarpıyor. Çarşıda bulunan 1.200 dükkânın 200’ü kullanılam­az durumda. İçeride bir yandan iş makineleri ağır hasarlı dükkânları yıkarken, bir yandan da alışveriş devam ediyor. Çocuklarıy­la alışverişe çıkan ailelerin varlığı dikkat çekiyor. Kimi ayakkabı alıyor, kimi baharat, kimi de bakır eşya... Bütün iş kollarında­n açık dükkânları­n varlığı dikkat çekiyor. Esnaf buruk da olsa umutlu olmaya çalışıyor: “Bir yerden başlamamız gerekiyord­u. Hayatı devam ettirmek zorundayız, başka seçeneğimi­z yok...”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye