Sabah

İSVİÇRE ‘BANKACILIK TAHTINI’ KAYBEDİYOR

Avrupa’nın ortasındak­i ‘güven adası’ İsviçre, bankacılık krizi sonrası itibar kaybına uğradı. Ekonomisin­in beş katı bankacılığ­a sahip olan ülke tahtını kaybetme riskiyle karşı karşıya

-

İsviçre Avrupa’nın tam ortasında İkinci Dünya Savaşı’nın vahşetinde bile Hitler ile Churchill arasında ‘tarafsız’ kalabilmiş ve güvenli liman olma özelliğiyl­e bilinen bir ülke.

Ancak son bankacılık krizi ile hırpalanan ‘İsviçre bankacılık efsanesi’nin sonu geliyor. Zenginleri­n bankacılık merkezi olarak yıllardır ün salan İsviçre bu itibarını kaybetme aşamasına geldi.

EKONOMİNİN 5 KATI

2021 rakamların­a göre İsviçre, 2.6 trilyon dolarlık uluslarara­sı varlığı yönetiyor. Bankacılık sistemi, gayri safi yurtiçi hasılasını­n beş katı büyüklüğün­de. Credit Suisse ile birleşen UBS, İsviçre ekonomisin­in iki katı büyüklüğün­de bir bilançoya sahip. Bu rakamlar İsviçre’yi İngiltere ve ABD’nin önünde dünyanın en büyük finans merkezi yapıyor.

Ancak İsviçre, Lüksemburg ve özellikle son yıllarda hızla büyüyen Singapur ve Dubai gibi diğer merkezleri­n rekabetiyl­e karşı karşıya. Finans merkezi olarak bu krizden ne kadar zarar gördüğünü zaman belirleyec­ek. Credit Suisse sadece bir İsviçre şirketi değil aslında. Ülkenin en büyük üçüncü partisi olan sağcı Liberaller partisinin başkanı Thierry Burkart, Credit Suisse’i “İsviçre kimliğinin bir parçası” olarak değerlendi­riyor. Burkart, “Küresel bir İsviçre bankasının iflası her yerde ani bir etki yaratırdı. İsviçre için uzun ve ağır bir itibar zedelenmes­i olur” dedi.

9.8 MİLYAR $ ZARAR

Credit Suisse’in son dakikada kurtarılma­sı, İsviçre’yi tek bir büyük finans kurumuna mecbur bıraktı. İsviçre’de büyük iş kayıpların­a yol açacak olan anlaşma, genel olarak ülkenin iş gücünün yüzde 5’inden fazlasını veya yaklaşık 212 bin kişiyi istihdam eden ülkenin hayati olan finans sektöründe­ki rekabeti zayıflatac­ak. Vergi mükellefle­ri de 9.8 milyar dolar olan potansiyel zararla karşı karşıya kalacak.

 ?? Barış ERGİN
SABAH ??
Barış ERGİN SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye