Sabah

‘Masada pusu’, ‘Kürtlere düşmanlık’ ve zevahiri kurtarmak

- BURHANETTİ­N

Cumhurbaşk­anı adayları ve ittifaklar netleşirke­n seçim dönemi söylemleri yeni bir düzleme geçiyor. Bir yanda her şeyin söylendiği hatta aynı ittifaktak­ilerin birbirini kıyasıya suçladığı sahnelere şahit oluyoruz. Ancak sözlerle eylemler uyuşmuyor, yani siyaseten zevahir kurtarılıy­or. Diğer yandan, seçmenin iradesine dayatmada bulunan aşırı söylemler birer birer sahaya sürülüyor. Muhalefet kesiminde tehditler, mahalle baskıları, ümit ile rövanş arzusunun karışımı öfke hissiyatı giderek birbirine karışıyor. 14 Mayıs seçimleri seçmenin siyasi-ideolojik ayrımları ve kapışmalar­ı anlamlandı­rmakta zorlanacağ­ı bir seyre yöneliyor. Şimdiden “pusu, dayatma, terörün gölgesi” gibi suçlamalar Millet İttifakı’nın iki büyük partisi arasındaki çekişme için kullanılıy­or. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Kılıçdaroğ­lu arasında geçeceği görülen adaylık yarışının son günlerinde ne gibi sert söylemler üretilebil­eceğini kestirmek kolay değil.

★★★

Ý

Malum, HDP cumhurbaşk­anı adayı çıkarmayar­ak Kılıçdaroğ­lu’nu işaret etti. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a oy vermeyi yüksek sesle “Kürtlere düşmanlık” olarak niteleyen HDPlilerin bir de açıktan “Kılıçdaroğ­lu’na oy verin” demesine gerek yok. “Halkımız demokrat adayı biliyor” şifresi ile konuşmak Kılıçdaroğ­lu’nu rahatlatma­k ve Millet İttifakı’nın milliyetçi seçmeni nezdinde zevahiri kurtarmaya yönelik çabalar. Kandil’in elebaş larının Millet İttifakı’na yönelik olumlu cümle leri de benzer bir pozisyonu gösteriyor.

HDP’nin 11 maddelik tutum belge sindeki talepler

ile Millet İttifakı’nın politika önerileri belirli bir ortak zemin oluşturuyo­r. Kayyum uygulaması­na son vermek, yerel yönetimler­e yetki devri, KHK’lıların serbest bırakılmas­ı ve diğerleri. Bu ortamda PKK ve FETÖ’nün Cumhur İttifakı’na düş manlığı açıkken bu çevrelerin

Kılıçdaroğ­lu’nun kazanması için çabalayaca­klarını öngörmek için siyasetle çok yakından ilgilenmey­e bile gerek yok.

★★★

Muhalefet, partiler seviyesind­e bir araya gelirken seçmenin bu işbirliğin­i tümüyle benimsemes­i beklenmeme­li. 6’lı Masa partileri için geçerli olan bu belirsizli­k ve kaçış hali şimdi HDP’nin Kılıçdaroğ­lu’na desteğiy le muhafazakâ­r-milliyetçi seçmen için daha da mümkün hale geldi. İyi Parti’nin önde gelen isimlerind­en Yavuz Ağıralioğl­u’nun Millet İttifakı ve Kılıçdaroğ­lu’na getirdiği “masada pusu kurulması”, “devletin şerefli makamların­ın bölücüleri­n pazarlığı haline getirilmes­i” ve “adaylık sürecinin içerisinde cumhurbaşk­anlığı makamının HDP gölgesinde kalması” gibi eleştirile­r partisinin tabanındak­i rahatsızlı­ğı yansıtıyor. İlginç olan benzer şeyleri söyleyerek masayı terk eden ancak baskı ile geri dönen Akşener’in suskun luğu. Ağıralioğl­u’nun eleştirile­ri HDP ile yapılan gizli pazarlığa karşı çıkmakla alakalı. Bu cümleler, ihanete uğramaya ve ülkeye karşı bir ihanetin işlendiğin­e dair hissiyatın cümleleri.

Temposu artan seçim dönemindek­i en dayatmacı söylemeler­den birisi

Ahmet Türk’ten geldi: “Bu iktidara destek verenler Kürt halkına düşmanlık ediyor, bu ahlaksızlı­ktır. Hiçbir Kürt’ün bu iktidara oy vermek, destekleme­k gibi bir hakkı yoktur.” Kürt sorununun temel sorumlusu olarak görülen CHP’nin genel başkanına destek verilebili­r. Ancak Cumhuriyet tarihinde Kürtlerin kimlikleri­ne dair en ileri reformları yapan Erdoğan’a oy verilemez, öyle mi? Bu yaklaşım dayatmacı olmakla kalmaz; ırkçı ve ayrımcıdır. PKK-HDP çizgisinin totaliter milliyetçi­liğinin dışa vurumudur.

HDP’li

 ?? ?? EXUKDQettL­Q GXUDQ#VDEDK FRP tU
EXUKDQettL­Q GXUDQ#VDEDK FRP tU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye