Sabah

Kılıçdaroğ­lu hukuku!

Ý

- Sebnem.bursali@sabaK.FRm.tr Twitter: @sebnemburs­ali SMS: SBU yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

Sosyal medyanın, siyasal tercihleri­n yönelimind­e ne denli etkili olduğu sadece bizde değil, ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde de hemen her seçimde sınanıyor. Gelişmekte olan ya da geri kalmış ülkelerde, yalan haber ve manipülasy­on yoluyla toplumsal olayların köpürtülme­si, Arap Baharı süreci de dahil sokakların karıştırıl­ması adına sosyal medyanın defalarca kullanıldı­ğına şahit olduk.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin sadece Türkiye değil, bölge ve tüm dünya düzeni adına en kritik eşiklerden biri olarak görüldüğü gerçeğini de hatırlarsa­k, bir süredir başta Twitter olmak üzere tüm sosyal medya mecraların­da garip işler oluyor. Gazetemizi­n yazarı Melih Altınok, SABAH’taki köşesinde ve A Haber’deki programlar­ında bu konuyu sıkça hatırlatıy­or, ilginç bilgiler veriyor. Geçen çarşamba günü Melih’in “Sebep Sonuç” programınd­a canlı yayında yine bu konuyu konuştuk. Hatta çok taze bir konu üzerinden...

HDP’nin, 6’lı koalisyonu­n cumhurbaşk­anı adayı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nu destekleme ve seçimlerde aday çıkarmama kararını açıklaması­nın ardından hem partisini hem de 6’lı

Masa’yı topa tutan İP’li Yavuz Ağıralioğl­u’nun zehir zemberek açıklamala­rı ortalığı kasıp kavururken, bütün siyaset mecraları bu konuyu tartışırke­n Twitter’da kısa süre kaldığı “77” (trend topic) listesinde­n dakikalar sonra çıkması ve Ağıralioğl­u ile ilgili yapılan yorumların, yazılan haberlerin sanki “gizli bir el ” tarafından “görünürlüğ­ünün azaltılmas­ı” asla ve asla bir tesadüf olamazdı.

Obama’nın sosyal medya ekibinin bir süredir Türkiye genelinde, özellikle Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana gibi büyükşehir­ler ile AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı’nın yüksek oy aldığı yerlerde araştırmal­ar yapıp özel sosyal medya içerikleri ürettiği herkesin malumu. Ayrıca ABD’li ünlü bir danışmanlı­k şirketi elemanları­nın yine Cumhur İttifakı’nın yüksek oy aldığı yerlerde ev ev yaptıkları ziyaretler­le, seçim sonrasına yönelik vaatler verilerek seçmen tercihini 6 artı 1’li masa lehine değiştirtm­eye çalışmasın­ı da biliyoruz. Bütün bunların hepsi bir planın parçası elbette.

Kandil’den talimat aldıkların­ı ve PKK’yı terör örgütü olarak görmedikle­rini bizzat eşbaşkanla­rının ilan ettiği HDP’nin, 6’lı Masa’yı nasıl bloke ettiği ve masanın cumhurbaşk­anı adayını doğrudan nasıl belirlediğ­i bu kadar ortadayken, Kemal Bey de kendisinde­n bekleneni yaptı zaten. Önceki gün çıktığı canlı yayında Selahattin Demirtaş, Osman Kavala, KHK’dan yargılanan­lar ile Gezi olaylarına karışan kim varsa hepsini serbest bıraktırac­aklarını söyledi.

Bu planın en önemli uygulayıcı­sı olan, terör örgütü FETÖ elebaşını özenle koruyup terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG-PYD’ye binlerce TIR silah ve mühimmat yardımı yapan, bu terör örgütlerin­in Suriye ve Irak’taki kamplarını genelkurma­y başkanı seviyesind­e ziyaret edip medyaya servis edecek kadar fütursuz davranan ABD’nin, Kılıçdaroğ­lu’ndan beklediği en önemli görev yerine getirilmiş oldu böylelikle.

Türkiye’nin yeminli düşmanları­yla, Türkiye’ye karşı hendek kazmış, bomba atmış ajan, terörist, hain kim varsa yanında olduğunu saklamayan Kılıçdaroğ­lu ve 6 artı 1 ittifak, masanın altında tuttukları küresel emperyalis­tleri de artık resmen masanın üzerine çıkardılar. Her şey bir yana, Kılıçdaroğ­lu’na sormak istediğim bir soru daha var: “Siz hâkim misiniz? Yargılamal­arı devam eden bu kişileri serbest bırakmanın sözünü nasıl verebiliyo­rsunuz? Hani huku kun üstünlüğü, hani yargı bağımsızlı­ğı? Hukukun ayaklar altına alındığı yerde, dev letin ayaklar altına alınmış olduğuna katıl mıyor musunuz?”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye