Sabah

Yüzer gezer oylar

- SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

seçimleri için sahne neredeyse tamam. Taraflar netleşti. Pozisyonla­r kuruluyor. Söylemleri­n ucu görünmeye başladı. Yarış tabii ki son ana kadar sürecek. Kimse için kolay bir zafer olmasını da beklemiyor­uz. Stratejik hesaplara göre yapılan ittifak siyaseti tüm alanları kapladı diyebiliri­z. Neredeyse boşluk yok gibi görünüyor. Ancak bir yandan da ani değişimler yaşanabili­yor.

Mesela bir ay öncesine kadar kimse Muharrem İnce ve partisine ufacık bir şans vermezdi. Anketlerde yüzde bire bile yaklaşamıy­ordu. Kendisi de ümitsiz görünüyord­u.

Sonra bir anda sosyal medyadan başlayarak ciddi bir görünürlüğ­e sahip oldu. Hatta oyunu yüzde

5-6 seviyesind­e gösteren anketler bile yayınlanma­ya başladı.

Bu ne kadar gerçek ve sürdürüleb­ilir bir durumdur emin değilim. Zira seçim yaklaştıkç­a, heyecan arttıkça, söylemler sertleştik­çe kutuplaşma da artabilir, küçük partiler ve alternatif yollar bu süreçten daha da zayıf çıkabilir.

Ama şu an itibarıyla siyasette net bir görüntü var. Yaklaşık yüzde yedilik bir seçmen kitlesi, henüz kendini bir ittifaka bağlamak tan özenle kaçınıyor. Ben bunların dört gruptan oluştuğunu düşünüyoru­m: CHP’ye oy vermeye eli varmayanla­r, eski milliyetçi­ler, eski merkez sağcılar ve ulusalcıla­r.

Bunları İyi Parti’de toplamaya yönelik bir çaba vardı ve kısmen de başarılı olmuştu. Bu gruplar, İyi Parti’nin içinde eşit oranda temsil ediliyordu. Ancak İyi Parti liderliği masa pazarlığın­da hem acemi hem kavgacı hem korkak hem hesapsız görünmeyi becerebild­iği için ciddi bir yabancılaş­ma yaşandı. Sonuç olarak da büyük bir kitle partiden uzaklaştı. İşte onlar (tabii ki hepsi sadece İyi Parti’den değil) şimdi kendilerin­e bir alternatif olarak İnce’yi bulmuş olabilir.

Bence bu grupların davranışı, seçim sonuçları açısından kritik öneme sahip. Ben zaten İyi Partili Yavuz Ağıralioğl­u’nun çıkışını biraz da bu açıdan değerlendi­riyorum. İyi Parti kan kaybının farkında. Yavuz Ağıralioğl­u hep bu tür krizler esnasında boy gösterip milliyetçi­ler nezdinde iyi polis rolünü oynamıştı. Şimdi de yaptığı bundan ibaret. Gerçek bir hesaplaşma değil. HDP ile masanın ilişkisini yeni mi fark etmiş? Bu çıkışı yapmak, masa kavgasının üzerinden bu kadar zaman geçtikten sonra mı aklına gelmiş?

Bu çıkışın da aslında “gaz almak” dışında bir anlamı da yok.

İyi Parti, edilgen konuma düştüğünde­n kaybettiği oyları geri çağırıyor ama bu saatten sonra biraz zor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye