Sabah

UZAY YÜZYILI İÇİN 01.11 HEYECANI

Başkan Erdoğan’ın Milli Uzay Programı vizyonuyla hedefe kilitlenen Türkiye, yarın gece 01.11’de ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’yı Dragon uzay aracıyla Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na uğurlayaca­k

- SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih

Kacır, astronot Gezeravcı’nın uzay yolculuğu serüvenini anlattığı videoyu sosyal medyadan paylaştı. F-16 pilotu Gezeravcı, videoda “Mavi gezegene çıplak gözle yukarıdan bakmak nasıl bir his olacak merak ediyorum. Kanatsız halde uzayda uçabilmek muhteşem bir his olacak” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye Yüzyılı’nda tarihi bir eşik daha yarın gece aşılacak. Türkiye’nin ilk astronotu olmaya hazırlanan Alper Gezeravcı, yarın gece saat 01.11’de Florida Kennedy Uzay Merkezi’nden Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na hareket edecek. 2 haftayı aşkın bir süredir karantina tesisinde bulunan Gezeravcı, 2 gündür ise fırlatmanı­n yapılacağı uzay merkezinde­ki son provaların­ı gerçekleşt­irdi. Provalarda fırlatma günü baştan sona tekrar edilirken, Gezeravcı’nın da belli bir uyku programı ve beslenme listesi eşliğinde hazırlıkla­rını sürdürdüğü bildirildi. Türkiye’nin uzayda insan eliyle yapılan ilk deneylerin­e imza atacak olan Gezeravcı, tarihe de adını altın harflerle yazdıracak. 3 uluslarara­sı astronot ile beraber Gezeravcı’nın da yer alacağı Dragon uzay aracı, Türkiye yerel saatiyle 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece saat 01.11’de uzaya fırlatılac­ak.

Yaklaşık 1.5 günlük yolculuğun ardından “Ax-3” mürettebat­ı, 19 Ocak Cuma günü saat 13.15 sıralarınd­a Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na varacak. Burada 14 gün kalacak olan Gezeravcı, 13 farklı deneye imza atarak Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunu tamamlayac­ak. Ax-3 mürettebat­ı, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, Türkiye’den Alper Gezeravcı, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt’tan oluşuyor. Mürettebat­ı taşıyacak olan Dragon uzay aracı, SpaceX Falcon 9 roketiyle Florida’dan uzaya fırlatılac­ak.

 ?? ANKARA ?? MurDWKDn YILDIRIM
ANKARA MurDWKDn YILDIRIM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye