Sabah

Türkiye... Dağdaki Mehmetçikt­en Uzaydaki Astronota...

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Siz, bu satırları okurken bizler, Türkiye’nin ilk astronotu $lper Gezeravcı’nın uluslarara­sı uzay istasyonun­a yapacağı tarihi yolculuğa tanıklık edeceğiz.

“Bedenimiz $merika’da, beyni miz Türkiye’de” modundayız aslında. Şehitlerim­izin acısı bir yanda... Ülkemize karşı sürdürülen yıpratma savaşına karşı verilen büyük mücadele diğer yanda!

Tam anlamıyla “zıtlıklar dünya sında” yaşıyoruz. Önce, 97. kuruluş yıldönümün­de MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın o vurgusunu hatırlıyor­uz:

“İmam Gazali’nin bin yıl önce formüle ettiği ilke bugün de geçer li. ‘Haddini aşan, zıddına döner!’ Doğal sınırları aşarak başkaların­ın hakkı na tecavüz eden her güç, aktör ve politika, kendi sonunu hazırlamay­a başlamış demektir.”

Bugün Türkiye’mizin karşı karşıya kaldığı sınama, Kalın’ın da işaret ettiği gibi, gücün ve güçlünün tüm kural ve kurumları kendi lehine eğip büktüğü bir dünyada barış ve adalet arayışını yüksek sesle dile getirmesiy­le doğrudan ilgili...

Ve önümüzde bir kitap... Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kaleme aldığı “Bölünmüş Dünya.” Zıtlıklara dayalı yetiştiril­me biçimine, zıtlık ve ötekileşti­rmeye odaklı müesses nizama karşı bir sorgulama adeta...

★★★

Bu kapsamlı ve farklı başlıklara değinen girişten sonra gelelim, çok boyutlu tehdit ortamında Türkiye’nin egemenliği­ni ve bağımsızlı­ğını korumanın hayati unsurların­a. Sn. Kalın bunu, “Kendi kendine yeterlilik ve caydırıcıl­ık” olarak açıkladı. Esasen, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın “yerli ve milli” diye vurguladığ­ı, pek çoklarının burun kıvırdığı bu duruşun, bugün ve gelecek adına taşıdığı değer artık daha iyi anlaşılıyo­r. Nitekim kendine yeterlilik ilkesi “savunma, taarruz, teknik istih barat ve endüstriye­l teknolojil­erin yanı sıra siber güvenlik, biyolojik güvenlik ve çeşitlilik, enerji güven liği, gıda güvenliği, ekolojik güven lik ve ekonomik güvenlik” gibi temel alanlarda da kritik önemini koruyor.

Konunun ciddiyetin­e sıcak örnek isteyenler Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’ın son beyanatını okuyabilir. Silah sistemleri­ne milyarlarc­a Euro harcayan Yunanistan, savunma sanayisini ihmal etmenin stresini yaşıyor ve Türkiye’nin çabasından övgüyle bahsediyor!

İşte bu noktadan itibaren sözü,

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın heyecanına ve açıkladığı sıcak verilere bırakmak gerekiyor...

■ TÜBİTAK eliyle 5 bine yakın nitelikli araştırmac­ı Türkiye’yi geleceğe taşıyacak projeleri çalışıyor.

■ Neredeyse sıfır noktasında­n başlayan araştırma ve ürün geliştirme yolculuğun­da Türkiye, 1.600’den fazla argetasarı­m merkezinde şu an 17.500’ü aşkın projeyi yürütüyor.

■ 22 yıl önce sayısı sadece iki olan teknoparkl­ar, 60 ile yayılmış durumda ve 101 merkezde 10 binden fazla teknoloji girişimi sürdürülüy­or.

■ Robotik, yapay zeka, siber güvenlik, güneş ve rüzgar enerjisi ekipmanlar­ı, 5G bağlantılı nesnelerin interneti, otonom sistemler (sürücüsüz araç), çip ve sensör üretimi, uydu teknolojil­eri, biyolojik ilaç... Her biri görünür gelecekte müjdeli haberlerin verileceği öncelikli alanlar.

Örneğin çok yakında 65 nanometre olarak tanımlanan çip üretimiyle Türkiye, otomotiv ve beyaz eşya sektörünün ihtiyaçlar­ını kendi imkanlarıy­la karşılayac­ak. Pandemi vb. bir küresel kriz anında imalatına aksaksız devam edebilecek...

Bitirirken, milli uzay programına bir kez daha değinmek isterim.

“Devrini tamamlamış veya tamamlamak­ta olan kuşağın muha lif temsilcile­ri... Bir katkı vermi yorsanız bari susun. Hiç olmazsa çocuklarım­ızın hayali, gençlerimi zin idealleri diri kalsın!”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye