Sabah

EKONOMIDE DE STRATEJIK MÜTTEFIK

Türkiye ile ilişkileri­ni 2021’de müttefikli­k seviyesine çıkaran Azerbaycan ile ekonomik işbirlikle­ri de hızla gelişiyor. 8 bin 600 firma karşılıklı olarak iş yaparken iki ülke Orta Koridor’un da en stratejik geçişinde bulunuyor

- Barış ERGİN

Azerbaycan ve Türkiye arasında stratejik müttefik seviyesine çıkan ilişkiler ekonomi seviyesind­e de kendini gösteriyor.

Karabağ savaşı öncesinde inşaat, bankacılık, enerji üzerine kurulan ticaret köprüsü, zafer sonrası geçen 3 yılın ardından daha da güçlendi. Karabağ’ın modernize sürecinde Türk şirketleri­nin üstlendiği role, bölgedeki yer altı madenlerin­in ülke ekonomisin­e katılması da eklendi. Uzun süredir hizmet ve inşaat ekseninde Türk şirketleri­nin üstlendiği projelere şimdilerde ağır sanayi yatırımlar­ı, savunma işbirlikle­ri, yenilenebi­lir enerji, ilaç sanayisi gibi katma değer ve teknoloji yaratan alanlar da eklendi.

EN BÜYÜK YATIRI0&I

Daha fazla Türk şirketi Azerbaycan’da, Azerbaycan­lı firmalar da Türkiye’de şirket kurup üretim yapıyor. Türkiye’de bulunan en büyük yabancı yatırım statüsünde­ki şirket de Azerbaycan devletine ait SOCAR. Firma 15 yıllık bir süreçte 20 milyar dolara varan yatırım planıyla, en büyük yatırımcıl­ardan biri olmaya devam edecek.

Türkiye’de 2 bin 800 Azerbaycan şirketi,

Azerbaycan’da ise 5 bin 800 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. İki ülke arasında ticaret hacmi 12.5 milyar dolarken, Türk şirketleri Azerbaycan’da 18 milyar dolar değerinde 517 proje üstlendi.

Azerbaycan’ın Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov’un verdiği bilgiye göre son 3 yılda Türk şirketleri­n özellikle Karabağ’ın yeniden inşası sürecinde önemli bir rol üstlendi. Bölgenin yeniden modernize edilmesi için Türk şirketler 3.4 milyar dolarlık sözleşme imzaladı.

6ADE&E YANINDAYI=

Türkiye’yi haziran ayında ziyaret eden Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Mikayil Cabbarov ve heyetleri ile görüşen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, aralıkta Azerbaycan’a iadeyi ziyaret gerçekleşt­irdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Önümüzdeki dönemde de dost ve kardeş Azerbaycan’ın yanında olmayı tüm imkanlarım­ızla sürdüreceğ­iz” diye konuştu. 2. Karabağ Savaşı ve sonrasında­ki antiterör harekatını­n kahraman şehit

ve gazilerini minnetle andığını belirten Bolat,

“Bu kahramanla­r, sadece Azerbaycan’ın değil Türk dünyasının iftihar kaynağı olmuşlar, tarihe şanlı adlarını silinmemek üzere kazımışlar­dır. Azerbaycan’ın zaferlerin­i, somut ekonomik başarılara dönüştürer­ek Azerbaycan halkının ve Türk dünyasının refahını artırmak görevi, hepimize düşmektedi­r” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? Baris.ergin#sabah.com.tr 0LNA\LO &AEEArRY ?? 3XVXOa gmHr %ROAW
Baris.ergin#sabah.com.tr 0LNA\LO &AEEArRY 3XVXOa gmHr %ROAW

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye