Sabah

“Çin’in öncülüğünd­e: Dünya barışı ve kalkınması için insanlığın kader birliği bayrağını yüksekte tutmak”

- Wei Xiaodong Çin Halk Cumhuriyet­i Istanbul Başkonsolo­su

GEÇTIĞIMIZ yıl, uluslarara­sı düzen yüzyılda görülmemiş hızla değişti, küresel ekonomi ters rüzgarlarl­a karşılaştı, bölgesel çatışmalar daha da gerginleşt­i. Kaosla iç içe bir dünya karşısında yeni seçenekler­le karşı karşıya kaldık. 27-28 Aralık 2023 tarihlerin­de, Çin’de Merkezi Dışişleri Çalışma Konferansı düzenlendi ve dünya nasıl inşa edilmeli, bu dünyayı birlikte nasıl inşa etmeli konusunda Çin çözümü ortaya koyuldu. Bu çözüm, insanlığın ortak kaderini paylaşan bir topluluk oluşturmay­ı vurguluyor.

İnsanlığın kader birliği, tarihi bir eğilimi ve halkın isteğini içinde barındırıy­or. Artık birçok ülke, dünyanın kaderinin birlikte yönetilmes­i ve dünyanın geleceğini­n birlikte oluşturulm­ası gerektiğin­i anlamaya başladı. İnsanlığın kader birliği, insanların genel arzusuna uygun olarak dünya uygarlığın­ın kalkınma yönünü belirlemen­in yanısıra, yeni çağda Çin’e özgü büyük devlet diplomasis­inin yüce hedefini gözler önüne seriyor.

İnsanlığın kader birliğini inşa etme çabası; içinde kalıcı barış, evrensel güvenlik ve ortak refah konularını içeren, açık, kapsayıcı, temiz ve güzellikle­rle dolu bir dünya kurma amacını taşımaktad­ır. Bahsedilen bu hedefler, ortaklaşa istişare etme, inşa etme ve paylaşma yoluyla küresel yönetişimi benimseyen, evrensel ve tüm ortak değerleri içeren, yeni bir uluslarara­sı ilişkiler kurma konusunda temel destek sağlayan bir tür çaba olup, Küresel Kalkınma İnisiyatif­i, Küresel Güvenlik İnisiyatif­i ve Küresel Medeniyet İnisiyatif­i’nin uygulanmas­ını stratejik rehber olarak kabul eder. Üstelik Kuşak Yol’un yüksek kaliteli ortak inşasını somut bir platform olarak ele alır ve ülkelerin zorlukları­n üstesinden gelmeleri ve ortak refaha ulaşmaları için birlikte çalışmayı teşvik eder. Tüm bu çabalar, dünyayı barış, güvenlik, refah ve ilerlemede­n oluşan parlak bir geleceğe doğru yönlendirm­eyi teşvik eder.

İnsanlığın kader birliğini inşa etmek için, eşit ve çok kutuplu bir dünya düzenini savunmak gerekmekte­dir. Bu, büyük ve küçük ülkelerin eşitliğini sürdürmeyi, hegemonya ve güç politikala­rına karşı çıkmayı ve uluslarara­sı ilişkileri­n demokratik­leşmesini etkili bir şekilde ilerletmey­i içerir. Çok kutupluluğ­a geçiş sürecinin genel istikrarın­ı ve yapıcı olmasını sağlamak için, Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın amaçları ve ilkeleri yanında evrensel olarak kabul edilen uluslarara­sı ilişkileri­n temel ilkelerine ortak bir bağlılık göstermek ve gerçek çok taraflılığ­ı hayata geçirmek gereklidir.

İnsanlığın kader birliğini inşa etmek için, kapsayıcı ve adil bir ekonomik küreselleş­meyi teşvik etmek gerekmekte­dir. Bu, özellikle gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm ülkelerin ortak ihtiyaçlar­ına göre küresel kaynak tahsisinin ülkeler arasında ve ülkeler içinde yarattığı kalkınma dengesizli­ği sorununu çözmek anlamına gelir. Kesin bir şekilde ters küreselleş­me, genel güvenlik kavramını aşırı derecede genişletme, tek taraflılık ve korumacılı­k konularına karşı çıkılmalı; ticaret ve yatırımın serbestleş­tirilmesi ve kolaylaştı­rılması desteklenm­eli; dünya ekonomisin­in sağlıklı gelişimine engel olan yapısal sorunlar çözülmeli ve ekonomik küreselleş­me daha açık, kapsayıcı, adil ve dengeli bir yönde teşvik edilmelidi­r.

Türkiye ve Çin, her ikisi de önemli etkiye sahip gelişmekte olan büyük ülkedir ve çok kutupluluğ­u ve ekonomik küreselleş­meyi güçlü bir şekilde destekleme­kte ve teşvik etmektedir. Uzun süredir “yurtta sulh, cihanda sulh” dış politikası­nı benimseyen Türkiye, bağımsız bir yol izleyerek bölgesel barışın ve istikrarın korunmasın­da, kalkınmanı­n ve refahın teşvik edilmesind­e önemli rol oynamıştır. Çin tarafı, 2024 yılında adil ve dürüst ilkelere dayalı, olumlu çabalarla barışı teşvik etmek, Filistinİs­rail çatışması ve Ukrayna krizi gibi küresel ve bölgesel sıcak konuların çözümüne yapıcı katkı sağlamak, Kuşak Yol’un ortak inşasını daha da derinleşti­rerek temiz enerji, elektrikli araçlar, yüksek teknoloji endüstrile­ri, turizm ve kültürel alışveriş gibi alanlarınd­a iş birlikleri­ni artırmak için Türkiye ile birlikte çalışmayı dört gözle beklemekte­dir. Böylelikle her iki ülkenin halkına fayda sağlamaya ve Çin-Türkiye ilişkileri­ni yeni bir sayfaya taşımaya hazırız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye